Login

Thuis

Het is nu eind mei en eindelijk is de grond voor de tuin gearriveerd en heeft de tuin door de haagjes al enige vorm gekregen. Ik heb een paar rozen gevonden , oleander en een plant die ze hier de koninginnebloem noemen. Verder hier en daar stekjes gekregen vooral van Ina die al een mooi volgroeide tuin heeft. Nu nog een stekje vinden van een prachtige plant die Sexy Pinky heet. Van de kleinere soorten heb ik al stekjes, die groeien als kool. De paprika’s staan nu ook in het moestuintje waar ik ook sla en radijs gezaaid heb. Maar afwachten wat het wordt.

 

Weekend.

 

In de weekenden zijn we ook al wat op stap geweest. Eerst eens de buurt verkend. De buurt vond het wel erg vreemd dat wij als “Oyibo” wit persoon  zo maar door de straat liepen en vroegen dan ook wat wij buiten deden. Wandelen natuurlijk en via het strand “ Bar beach” terug naar huis. De witte mensen die hier wonen en werken verplaatsen zich voornamelijk met de auto en zie je zelden wandelen. Op een mooie zomerdag zijn we gaan wandelen in het Chevron park Dit is een park waar je even lekker een uurtje kunt wandelen. Als het meezit kun je vogels, apen en een soort lizzard zien maar die vonden het allemaal veel te warm en lagen waarschijnlijk lekker te slapen. Alleen de schildpadden liepen te grazen op het grasveldje voor de intree.

 

Party.

 

Op koninginnedag werd er een groot feest georganiseerd door de “Dutch night commitee” waar een smartlappen duo optrad. Hier moesten we in het oranje of in het rood/wit/blauw verschijnen. Hoewel het in Nederland niet in m’n hoofd zou opkomen om naar een smartlappenduo te gaan luisteren hebben we hier wel een gezellige avond gehad. Je ontmoet dan ook weer eens andere mensen  dan je chaufeur ,je steward of collega’s.

Verder worden er geregeld party’s georganiseerd, we zijn naar een feestje van onze zuiderburen de Belgen geweest.

 

Strand.

 

En een paar zondagen hebben we op het strand door gebracht waar het voornamelijk eten en drinken is. Tussendoor gaan wij dan wat wandelen langs het strand en via allerlei kleine dorpjes terug naar de beach hut. In de dorpjes zitten soms de vissers hun netten te repareren. De meisje zijn altijd in de weer met hun haar, “hair do”, tientallen vlechten worden er gemaakt of er worden verschillende staartjes gedraaid in allerlei figuren en patronen. We zien ze water halen uit de gemeenschappelijke put. Kleine kinderen die grote emmers en schalen vol water op hun hoofd vervoeren. De vrouwen zitten vaak met de kleintjes voor hun hutje/huisje. Er wordt altijd vriendelijk gegroet.De laatste zondag hebben we schelpen gezocht die het kalkgehalte in het vijverwater moeten verhogen. (schelpen die de vogels ook in hun kooitjes hebben hangen

 

Cultuur.

 

Ook het uitstapje naar de stad Badagry was leuk. Deze stad diende tot in de 1870 als slavenpoort, het laatste station voordat de slaven naar het eiland “Off  No Return” werden gebracht. Hier gingen ze aan boord en voeren dan naar Amerika. De eigen bevolking had geen enkele moeite om hun eigen mensen uit te leveren aan de hoogste bieder. Zij waren dan ook begonnen met de handel voordat er ook maar een blanke geweest was wat ons zeer verbaasde. Er zijn enkele kleine museums te bewonderen in het dorp en we hebben een boottochtje naar het eiland gemaakt. Hier staat een herinneringsmonument maar dit is ook al weer voor de helft gesloopt zoals zoveel dingen in Lagos en omgeving. Op de terugweg naar Lagos even bij Whsipering Palms gekeken. Hier kun je even aan het water zitten , wat eten en drinken. Het ziet er uit als een soort Landall Greenpark , compleet met zwembad en mini dierenpark……waar je wel een weekendje kunt relaxen als je de stank en het lawaai van Lagos zat bent.

 

Activiteiten.

 

Door de week ga ik nu op dinsdag naar het aquajoggen want een beetje beweging kan geen kwaad. Samen met  Frances en Trienke ga ik naar een kindertehuis waar niet gewenste en gehandicapte kinderen worden opgevangen. In het oude tehuis was het verschrikkelijk hoe de gehandicapte kinderen werden verzorgd of beter gezegd ze werden niet verzorgd. Hier zijn alle kinderen onderhand ook weg, allemaal overgeplaats naar een instelling die wel voor de gehandicapte kinderen willen zorgen. Het tehuis waar we nu naar toe gaan is opgezet door een rijke Nigeraanse die al haar geld besteed aan de kinderen verder houdt ze het draaiende met giften en donaties.  Ze heeft nu drie kleine kamertjes. In het nieuwste liggen nu de baby’s, sommigen net een paar weken oud en uit het open riool gevist wat overal doorheen loopt. De kinderen worden door een arts onderzocht en op HIV gecontroleerd. De bedjes van de kinderen zien er hier wel schoon uit en hebben een lakentje om het matrasje. Ze hebben alleen geen speelgoed, niets om naar te kijken of om te voelen. Ze worden vijf  keer per dag verschoond en hebben geen pampers. Ze gebruiken een badstofluier met een stukje plastik. Ook zitten ze een hele dag binnen. Als we rolstoelen voor de gehandicaptje kinderen en wandelwagentjes voor de kleintjes hadden dan konden we ze ook eens meenemen naar buiten. Dus mensen als jullie nog speelgoed e.d over hebben en kwijt willen laat het ons weten.

 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement