Login

Nigeria augustus 2007,

 

Er is al weer een  half jaar voorbij gegaan sinds het laatste verhaaltje over ons in dit land.

Het buitje waar we in februari nog op wachten en wat alles zou opfrissen hebben we al lang achter de rug en we zitten ondertussen al stevig in de regenbuien van de regentijd. Het zijn niet van die heftige buien zoals we in ons eerste jaar hier hadden, maar wel langduriger en ook veel meer bewolkte dagen. Ook was er veel meer wind waardoor tot twee maal toe het dakje boven de vijver gedeeltelijk wegwaaide. Op de temperatuur na lijkt het wel Nederland.  Net zo somber en triest als de zon niet schijnt. Eind februari zijn we naar het afscheidsfeestje geweest van Uschi en Jurgen die terug gingen naar Duitsland. Eerst twee jaar de kennissen/vriendenkring opbouwen en dan begint het afscheid nemen alweer.  In maart zijn we nog een week in Nederland geweest waar  Arend enige onderzoeken moest ondergaan in verband met buikproblemen. Die zijn nu opgelost. 

 

Verder hebben we de verkiezingen achter de rug, op een paar ernstige ongeregeldheden na waar ook weer de nodige doden bij zijn gevallen (Nigerianen) is verder alles rustig verlopen. We moesten verplicht een paar dagen binnen blijven zodat we niet verzeild konden raken in een plotseling  ontstane rel.  Vrije dagen zijn natuurlijk altijd leuk behalve als je dan verplicht bent om binnen te blijven. Eind mei worden we midden in de nacht opgeschrikt door hevige knallen en blijkt er in een zijstraat van onze straat een overval gaande te zijn. Helaas kwamen die de politie tegen en het eindigde in een vuurgevecht en zijn ze of afgevoerd of gedood  want daarna was het hier muisstil. Geen wacht die praatte en geen hond die blafte. Tijdens de dagen rond het installeren van de nieuwe president waren er ook weer extra veiligheidsmaat- regelen. Een dag thuis blijven en diegenen die wel naar het werk gingen moesten in convooi rijden met politiebescherming. Op een van die dagen kwam het convooi terug van Wamco en reden dwars door een vuurgevecht. Iedereen had wel in de gaten dat er iets aan de hand was omdat alle mensen die kant uitkeken maar ze dachten dat er weer een van de vele ongelukken was gebeurd. Op de plaats aangekomen bleek dat men met een overval bezig was. Achter een toevallig aanwezige politieauto zijn ze er vol gas langs gereden.   In Port Harcourt  (olievelden) gaat het steeds slechter, er worden nu bijna aan de lopende band mensen ontvoerd, buitenlanders maar ook Nigerianen en worden de akties daar steeds grimmiger.

 

Voor Susanne Wenger werd er een liefdadigheids avond georganiseerd om geld binnen te krijgen om het huis waar ze in woont weer voor 10 jaar te kunnen huren en als het mogelijk is te kopen en er t.z.t. een museum van de maken. Meer over haar is te lezen in het verhaal over Osogbo. Uschi was voor dit evenement overgekomen uit Duitsland omdat ze hier erg bij betrokken was en heeft een dag of wat bij ons gelogeerd. Gezellig.

 

 

Ook hebben we de nodige uitstapjes weer gemaakt.

Met de paasdagen begin april zijn we naar Benin Republiek geweest, het verslag en de foto’s daarvan staan al op de website. Twee weken later zijn we weer naar Nederland gevlogen om familie en vrienden op te zoeken en de nodige dingen weer te regelen.  Arend heeft een gesprek in Gerkesklooster. In december 06 is hij benaderd voor de functie van manager TD.

Hij heeft  de baan aangenomen, dus WAMCO moet op zoek naar een vervanger.

Eind mei zijn we naar een optreden van Lagbaje (de gemaskerde zanger en muzikant) geweest in Motherlan.  We hebben verder de schilder Rom Isichei bezocht  waar we graag een schilderij van willen hebben. De meeste doeken die hij heeft zijn te groot voor ons bescheiden woninkje in Suwald. Hij wilde wel een kleinere maken . Eind juli zou het klaar zijn.

 

 

In juni ben ik met Uschi naar Ilorin geweest om te kijken hoever ze waren met de verbouwingen e.d.van het nieuwe kindertehuis.  Helaas was Mrs Laja verhinderd door een sterfgeval, dus hebben we de markt maar bekeken en zijn op stofjes jacht geweest. Er komt nog een apart verhaal over het kindertehuis.

Verder zijn we met  Nigerian Field Society een lang weekend  naar het Jos Plateau geweest, waar we verschillende landschappen van het  plateau en diverse vogels konden bezichtigen

Dan is het alweer juli en gaan we nog een paar weken naar Europa waar we met de truck wat door Duitsland toeren, Uschi en Jurgen een bezoek brengen  die ons het een en ander in de stad Regensburg laten zien om daarna naar hun huis in Benediktbeuern  niet ver van Oostenrijk te gaan. Als we daar ook wat hebben rondgekeken gaan we naar  Oostenrijk waar we Kees en Eelkje met een bezoek vereren, een paar dagen luieren en een middag gaan raften op de rivier de  Iins ?  Heel gezellig allemaal. Via Luxenburg en Belgie keren we dan terug naar Nederland.  Hier brengen we nog een bezoek aan de ouders. Arend z’n vader is erg ziek en het ziet er niet goed uit. Als we weer terug zijn in Nigeria overlijdt hij op 4 augustus en keren we nogmaals terug naar Nederland voor de begrafenis.

Ondertussen is er na veel gesteggel duidelijkheid gekomen over de startdatum van Arend z’n nieuwe baan in Gerkesklooster.  Hij zal hier 1 oktober beginnen en dan gaan we eind november nog voor een paar weken terug  waar  Arend de nieuwe man voor Wamco moet inwerken en onze spullen ingepakt gaan worden voor een definitief vertrek naar Nederland.

 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement