Login

Het Jos Plateau

S’morgens om 6 uur verzamelden 15 reizigers zich op het Murtallah Mohammed International  vliegveld om met het vliegtuig van Virgin Nigerian om 7 uur  naar Abuja te vliegen. 
Vanaf hier rijden we met de bus naar het Jos Plateau  wat ongeveer 4 uren gaat duren. Lazerus was de naam van de chauffeur. De bus ziet er wel goed uit  en de ac werkte maar éen van de versnellingen van de bus werkte niet perfekt of wist de chauffeur niet hoe deze te gebruiken?  Deze trip wordt ook weer door de Nigerian Field Society georganiseerd. John en Phill zijn de “reisleiders” dat betekend dat er ook werkelijk wat gedaan moet worden. Zodra we in APLORI ( AP Leventis Ornithological Research Institute ) bij het dorp Laminga aankomen moeten we eigenlijk gelijk een wandeling maken maar een stortbui maakt dat onmogelijk. Dus hebben we tijd voor de lunch die ze klaar gemaakt hadden en een kop thee/koffie. De kamers zijn basic maar netjes, douche en wc moeten we delen met de buren. Het uitzicht vanuit het instituut is prachtig. We kijken uit op hoge rotsen die daar zo oprijzen uit de grond. De begroeiing bestaat uit struiken, gras en bomen. Het plateau zelf ligt op ongeveer 1200 meter hoogte. Als de bui over is moeten we er aan geloven. Het is zelfs een beetje fris hier boven. Maar we kunnen even lekker wandelen in de vrije natuur wat een verademing is na de hectische stad Lagos. Het duurt niet al te lang want er komt een inktzwarte lucht op ons af en omdat de John en Phill verwachten dat het een hevig onweer wordt gaan we snel weer terug naar het instituut.  Ieder kan even wat voor zichzelf doen en om half 8 gaan we naar het Scheherazade restaurant waar we Libanees voedsel eten wat redelijk was.

De  volgende morgen moeten we vroeg uit de veren even een kopje thee of koffie en dan aan de wandel om zo veel mogelijk vogels te zien of andere dieren. De vesten kunnen we wel aantrekken want het is fris totdat de zon opkomt. Het is een lust om zo door het landschap te wandelen en Phill en John zien veel vogels en zorgen ervoor dat ook wij met onze ongeoefende ogen deze mooie beesten ook zien.  We zien onder andere ijsvogels in verschillende soorten, herons, hamerkops, starlings, grijze neushoornvogel plantain eters, de schitterende purple turaco, gebaarde barbet, grijze specht en prachtige blauwe cordon-bleu’s en nog heel veel meer. In elke laag van de begroeiing was wel iets te zien of te horen. Na dit prachtige schouwspel keren we terug naar Aplori om ons tegoed te doen aan het ontbijt dat  daar voor ons was klaargemaakt. Terwijl  we buiten eten  zien we de Tantalus apen op de granieten bergtoppen rondspringen. In wat kleine rotsopeningen zien we de rots-hyrax.
Voor onze ogen vliegen de sunbirds en de bee-eaters met hun prachtige kleuren.
Als iedereen genoeg heeft gegeten en gedronken  gaan we naar Jos om het museum te bekijken. Er waren wel enkele mooie beelden en potten te zien maar zoals overal was het geheel al weer in verval. Ook bekijken we het MOTNA(Museum of Traditional Nigerian Architecture) dorpje. Hier worden de huisjes nog van klei gemaakt op een paar rijen gestapelde stenen. Ze hebben een rieten dak. De binnenkant is verdeeld over een slaap en zit/keuken gedeelte. De voorraadschuren staan los van de grond om ongedierte geen kans te geven hun graan en jams op te eten. Onderhand is het al 2 uur geweest en de meeste deelnemers willen wel weer wat eten en drinken. Dit doen we in Jos in een leuk restaurantje.
Het is hier minder druk dan in Lagos, ook is het verkeer minder agressief en houdt men zich meer aan de regels. Op bijna  alle kruispunten en rontondes  staan vrouwen en mannen met hun handel en ziet het er meer uit als een marktplaats wat weer het nodige oponthoud geeft. 
Maar de dag is nog niet om dus gaan we na de lunch weer in de bus en verkennen het landschap beneden de stad Bukuru en we eindigen de dag bij de Rockwater Fish Farm in Rayfield. Dit is door John een van onze tripleiders opgezet. Het lijkt erop dat men weer het een en ander aan het herstellen is nadat er een lange tijd niets mee gedaan werd. Maar overal waar we komen zien we veel, heel veel vogels en maken leuke wandelingen door het landschap. In Aplori nemen we een douche en als iedereen klaar is gaan we naar het Hiltop Station hotel en restaurant waar we heerlijk Chinees eten. 

Kwart voor 7 de volgende dag zitten we al weer buiten te genieten van de omgeving en een kopje thee of koffie waarna we om half 8 vertrekken naar de Birom dorpjes ten oosten van Jos waar we ook een schitterende omgeving aantreffen met weer andere soorten vogels. De dorpjes die we zien hebben allemaal hun  omheining gemaakt van de euphorbia plant. De plant lijkt op een cactus, heeft ook stevige doornen. De melkachtige sappen  zijn giftig wat weer extra bescherming biedt. Na een wandeling van een paar uur terug naar Aplori waar we eerst weer ontbijten voordat we verder gaan naar de Nesco waterreservoir en dam bij de Kura watervallen en ook hier is de omgeving weer anders en dus ook de vogels. Het reservoir staat vol water en we hebben een groots uitzicht op het omringende land. De bewoners komen ook even kijken wat al die oyibo’s hier aan het doen zijn. In de schaduw van eucaliptus bomen eten we ons meegenomen broodje. Op de terugweg zien we de waterval maar er is nu niet veel water zo aan het begin van het regenseizoen.
We zijn uitgenodigd door een “chief” die een bekende is van John. Hij is teruggekomen uit Amerika om hier weer te gaan wonen en werken. Er stonden allerlei hapjes en drankjes klaar voor ons ook al wist hij niet zeker of we wel zouden komen. Maar voordat we hier arriveerden kregen we eerst nog een lekkeband. Sommige mannen hebben even geholpen met het verwisselen ervan. De dames gingen een praatje maken met de mensen die voorbij kwamen. Verder hebben we nog Fulani’s gezien die met hun kuddes rondtrekken op zoek naar het hier veel voorkomend zappige gras.   s’ Avonds hebben we Libanees gegeten in Hiltop Station restaurant.

Maandag de laatste dag maken we s’morgens nog een klein wandelingetje in de omgeving gevolgd door een groot ontbijt. Dan kunnen we de koffers gaan pakken nog een paar foto’s maken en vertrekken we weer richting Abuja in onze confortabele bus. Onderweg zien we mensen bezig op het land.  Jam’s, tomaten, courgette, uien, wortels, prei, mais, kool en aardappelen wil hier goed groeien. Josplateau staat bekend om z’n goede klimaat en grond en mooie gezonde gewassen. Als we weer afgedaald zijn van het Josplateau en op de grote weg zitten naar Abuja zien we alle auto’s en vrachtwagens nog langs de kant van de weg liggen die de reis niet gehaald hebben. Sommigen zijn geheel uitgebrand en liggen al een poos langs de kant van de weg en een andere wordt net uit het land gesleept en heeft een paar fikse deuken in de motorkap. Veel vrachtwagens liggen op hun zij in de berm. Er wordt maar sporadisch iets opgeruimd.
Het is ongeveer half 3 als we in Abuja bij het Hilton Hotel arriveren. Hier gebruiken we de lunch en wachten we totdat het tijd is om naar het vliegveld te gaan waar we het vliegtuig van 18.40 uur terug naar Lagos nemen. We hebben genoten van de rust en mooie vogels en dieren  en de wandelingen op het Josplasteau.

 

 

 

1 juni – 4 juni 2007

  

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement