Login

Yankari


Het is vrijdag morgen als Edwin onze chauffeur ons om 5.30 uur naar het Internationale vliegveld “Murtallah Mohammed” brengt .
Hier maken we  kennis met onze medereizigers en kunnen we inchecken  We vliegen met Virgin Nigeria en vertrekken om 7.10 naar Abuja waar we om ongeveer 9 uur landen. Hier staan 2 bussen voor ons klaar.
Abuja is sinds 1991 de hoofdstad van Nigeria. De hoofdstad is nog aardig voorzien vangroen en op de achtergrond rijzen kale stenen bergen op uit het savanne landschap. Jos ligt op een hoogte van 1200 meter en heeft een aangenaam klimaat, het is niet zo heet als het noorden en niet zo vochtig als het zuiden. Hier wordt dan ook veel groente verbouwd. De stad groeide toen  de tin mijnen werden geexploiteerd door de engelsen, ook nu is men nog actief in de mijnen onder leiding van buitenlanders. De stad ligt in een rotsachtig landschapdat begroeid is met struikgewas en bomen. Dan gaan we non-stop naar Yankari, het Internationale Park.
Tot de plaats Jos  wat op het Jos plateau ligt is het ongeveer  3 uur volgens de informatie maar dit loopt wel iets uit.
Na Jos dalen we af naar de Bauchi vlakte. Op de Bauchi vlakte komen we weer meer in savanneachtig gebied en de begroeiing is wat ruiger. Hier zien we ook dat het al een poosje droog is,veel grassen en struiken zijn al verdord. In de verte zien we  enkele rondavels staan van een klein dorpje. De hutjes zijn van stro en modder gemaakt. Ook staat er hier en daar een mooie grote Baobab boom in het land.en als we de stad Bauchi hebben gehad zijn we  weer anderhalf uur verder. Tot de toegang van het park is het nog 45 minuten rijden  en daarna nog eens 45 minuten tot het Wikki Camp.  De rit is dan zo’n 2,5 uur uitgelopen. We kunnen nog net bij licht ons in onze villa’s, hutjes installeren.

De eerste avond kunnen we uit 2 menu’s kiezen. Ik weet niet meer precies wat het allemaal was, in ieder geval iets met rijst en kip,vooraf een lekkere salade. Nog een biertje en een rondwandeling door het kamp en dan al snel naar het bed.
De volgende morgen moeten we vroeg opstaan. Zes uur staat de thee voor ons klaar, ontbeten wordt er na de safaritocht. Toch maar even een banaantje op gepeuzeld want de safaritocht duurt minimaal 2 uren. We worden met z’n allen op een omgebouwde truck gezet en dan gaan we door het bos, savanne en open ruimten en langs water.
Phill die de safari’s begeleid wijst overal vogels aan en ziet de dieren al van verre. Dat is voor ons wel een beetje te veel gevraagd. Sommige mensen hebben de verrekijker meegenomen en die van ons lag natuurlijk nog in Nederland………… maar we mochten regelmatig door die van Phill en medereizigers turen. Je ziet echt de mooist gekleurde vogeltjes  en af en toe ritseld het in het struikgewas en kan de goede kijker een olifant zien scharrelen.
Voor wie op tijd op de juiste plek keek zag een krokodil maar deze was als snel weer onder water verdwenen.  Even later worden we verrast door een kudde olifanten. Grote beesten met een aantal kleinere en ook baby’s”. Het zijn hier echte wilde beesten, toch heel anders dan in India waar ze meer aan de mensen zijn gewend en waar ze ook voor de mensen werken.
Het is een prachtig gezicht, heel indrukwekkend. Het is onderhand 11 uur en we gaan terug naar het restaurant voor het ontbijt.Van het ontbijt maken we gelijk maar lunch. Daarna nog een poosje in het water van de Wikki warmwaterbron gezwommen en gedobberd.
Half vijf weer verzamelen voor de tweede ronde safari door het park. Ook nu zien we veel grotere dieren, de antilope, herten, reeen, buffels, gazelle’s, en nu een paar engelse namen van de andere beesten waterbuck  ziet er uit als een mini nijlpaard, whartlogs zijn volgens  mij zoiets als  dikke parelhoenders. Ook zijn er nog wel wat vogels te zien maar niet zo veel als s’morgens vroeg. De kleine en grote witte Ibis en de Arend vliegt ook dapper rond op zoek naar prooi. Ook zien we de neushoornvogels vliegen en horen hem roepen. Prachtige dieren.
Arend en ik zitten met een gezin bij Phill in de auto, er moesten nog wat andere gasten mee
op de truck . We rijden voorop en we gaan weer op zoek naar Olifanten en we zijn zeer gelukkig  er staat een kudde van wel 150 dieren bij de rivier te drinken. Als ze ons opmerken gaan de grote dieren in een kring staan met de kleinere dieren en baby’s in het midden.
Een enkele mannetjes olifant maakt aanstalten om ons aan te vallen, maar volgens Phill is dit alleen om ons bang te maken zodat we niet te dichtbij komen. Mocht zo’n kolos op je af komen dan ben je verkocht. Ze kunnen heel snel lopen en vermalen je tot pulp. Dus we blijven op veilige afstand staan om die grote imposante dieren te bewonderen. De kinderen doen af en toe wel eens een paar stappen te ver naar voren en dan reageren de olifanten direct.
De oren beginnen wild te flapperen en ze trompetteren er op los. We rijden terug om de anderen te waarschuwen dan kunnen die ook even genieten van dit schouwspel.  Je kunt hier uren naar blijven kijken. Op onze verdere tocht zien we hier en daar nog een beest in het struikgewas scharrelen  en we zien in de verte nog een olifantengroep zich een weg banen door de struiken om hier en daar even stil te staan voor een paar van de laatste sappige groene blaadjes. Als laatste keren we nog eenmaal naar de grote groep olifanten terug en ze staan er nog steeds. Er is wel een andere opstelling  en de groep komt in beweging . Iedereen is weer van voldoende vocht voorzien en ze kunnen nu weer verder op zoek naar een plaats om te overnachten.
Ook wij vervolgen onze weg  op zoek naar wat voedsel. Dit vinden we kant en klaar in het restaurant ook nu weer keuze uit twee menu’s.  Het voedsel is simpel maar smaakt prima. Rond een uur of 10 zoekt ieder z’n kamer op en de meesten  kruipen al vroeg onder het lakentje.   
Na een redelijke nachtrust staan we weer vroeg op. Ook vandaag willen we nog een keer mee op safari. Weer snel een kopje thee en een banaan en dan weer op de truck. Er zijn enkele mensen niet meer gekomen. Ze weten niet wat ze zullen missen……………
Er zijn weer veel vogels aktief, en er ritseld weer van alles in het struikgewas…….
We stuiten weer op een grote groep olifanten die bezig zijn met het over steken van een zandpad  om aan de andere kant van het pad  weer verder te gaan met eten.  We mogen ons gelukkig prijzen volgens de gids dat we zoveel soorten dieren zien.  We bekijken nog een paar grotten waar vleermuizen in hangen en lopen een stuk langs de rivier/ poel in de hoop om een glimp van het nijlpaard te zien die hier komt drinken, maar het lijkt er op dat het beest alweer is vertrokken. En zo gaan we langzamerhand weer richting het kamp.
Plotseling is er grote opwinding, de gids die voorop zit heeft pootafdrukken gezien van een leeuw……….De sporen volgen dus en ja hoor even later zien we een leeuw liggen tussen de gele dorre stengels gras en struiken. Het zijn er maar liefst drie. Maar je moet wel even turen voordat je de beesten ziet zitten. Ze zitten goed verscholen in de struiken. Als iedereen ze gezien heeft gaan we verder om even later weer stil te staan bij de volgende twee leeuwen.
Ze zitten zo’n 30 meter van het pad af en als ze honger hebben zijn ze rap bij ons. Maar deze leeuwen hebben al gegeten en gedronken. Het schijnt dat als de dieren zich vol hebben gegeten aan een prooi ze dan een aantal dagen op de zelfde plaats blijven om hun maaltijd te verteren en lekker te rusten. Gelukje voor ons. We zijn een van de weinige groepen die zoveel dieren hebben gezien. De mensen die het kamp verlieten vertelden al dat ze nu de leeuw voor het eerst gezien hadden  terwjl ze het kamp al voor de 7x bezochten.
We hebben heel veel geluk dus bij dit bezoek. Waarschijnlijk zijn de verder weg gelegen poelen en riviertjes al helemaal opgedroogd en komen de dieren steeds dichter bij het kamp om te drinken. Alle poelen en riviertjes waar nu nog water in staat worden gevoed door de Wikki warm water bron . Dus als de droogte maar lang genoeg duurt zullen alle dieren zich steeds dichter bij het Wikki camp wagen om te kunnen drinken.
Het is half tien als we weer terug zijn bij het restaurant waar we nog snel wat ontbijten en de koffers verder inpakken. Nog even wat foto’s van de…….. apen die rondlopen op het terrein.   
Half 11 is het tijd om in de bus te stappen om naar Abuja te rijden.Omdat de rit vrijdag zo lang duurde  zijn we wat eerder vertrokken.  Het duurt niet lang of iedereen zit wat te dutten  na deze enerverende dagen in de bush…In een grote stad nog wat eten en drinken voor de lunch ingeslagen en rijden maar.  We hebben nog een plaspauze  en we maken nog een stop bij een groente markt om nog wat zeer verse groente mee naar huis te nemen. Het is een uur of 4 in de middag als we Abuja al binnen rijden. De chauffeurs hadden nu de goede (nieuwe) weg genomen, dit was dus op de heenweg fout gegaan. Ze zeiden van Ja en deden van Nee………… Je moet ook niet raar staan de kijken als je in een ander land zou eindigen, alles is hier mogelijk.
Na het inchecken nog wat babbelen, eten en drinken in een snackbar/cafe op het vliegveld en om 7 uur stijgen we op richting Lagos waar we anderhalf uur later landen.        We hebben genoten van dit prachtige weekend waarin we zoveel mooie dieren hebben gezien.

 

Yankari 17, 18 en 19 maart 2006.

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement