Login

Werken in Nigeria.

We zijn naar Nigeria gekomen omdat ik daar een baan heb bij Wamco. Wamco staat voor West African Milk Company, een joint venture van Nigerianen en Friesland Foods. Het bedrijf is gevestigd in Ikeja een voorstad van Lagos waar veel industrie is. Het bedrijf maakt gecondenseerde blikmelk en melkpoeder. Het grootste merk in Nigeria is Peak. Als je zegt dat je voor Peakmilk werkt weet iedereen wat dat is. Het tweede merk wat we maken heet 3 Crowns. Peak is gemaakt met botervet en 3 Crows met palmolie. We importeren ook nog veel andere producten van Friesland Foods. Ook alle grondstoffen worden geimporteerd, het is op het terrein en in het warehouse een drukte van belang. Per week komen er 50 tot 60 zeecontainers met goederen. We exporteren naar de rest van Africa.
Er werken ruim 700 mensen voor Wamco waarvan een deel verspreid over het land voor verkoop. De productie werk in 4 ploegen rond de klok 7 dagen per week. Als expats zijn met 8 man.
Mijn werk is bij de afdeling Engineering. Deze afdeling doet alle technische werkzaamheden. In Nigeria wordt bijna alles zelf gedaan dus hebben we schilders, timmermannen, een auto garage en zelfs een waterzuivering, de enige in Lagos. Omdat de electriciteits voorziening van de overheid zeer slecht is hebben we eigen generatoren. Behalve melktanks staan er minstens evengrote dieseltanks op het terrein. Maar het belangrijkste is toch wel de productie.
Ik ga om halfzeven in de ochtend naar de fabriek en ik ben meestal om 6 uur in de middag weer thuis. De afstand naar de fabriek is ongeveer 33 km. maar er is vaak go-slow. In de tropen kun je niet het tempo van Nederland vast houden, hoewel ik niet zo langzaam kan lopen als de Nigerianen. Je moet dan de slakken van je schoenen schoppen...... Maar het klimaat is wel een vermoeiende factor, als ik thuiskom ben ik echt op. Nigerianen doen het dan ook veel langzamer, ik kan daar nog niet echt aan wennen. Ik ben blij met de ac op mijn kantoor, in de fabriek kan de temperatuur wel oplopen tot 40 graden.
Er werken erg veel operators in de fabriek, de meeste zijn slecht geschoold en hebben een controlerende functie. We zijn bezig met training om het nivo te verhogen. Echter ook veel monteurs zijn onvoldoende geschoold. Men heeft natuurlijk ook een andere achtergrond dan ons.
Het zijn echter allemaal erg vriendelijke lui en men is eigelijk nooit sjagerijnig. Ik ben bezig een aantal verbeteringen in te voeren en het coachen van Nigerianen. Er wordt veel geinvesteerd in productie, we hebben hier alle mogelijke moderne apparatuur. Ook daar is veel aandacht voor nodig om dit te installeren. De machines worden in Europa gekocht en door ons zelf opgesteld. We hebben geregeld monteurs uit Europa binnen voor groot onderhoud van machines.
Op dit moment hebben we een forse uitbreiding in de poederfabriek. Het gaat hier allemaal wat anders dan in Europa..................Wamco is ISO gertificeert en vorige week hebben we het HACCP certificaat behaald (voedselveiligheid), we zijn het eerste zuivelbedrijf hier met dit certificaat.
Na 3 maanden begin ik me al aardig thuis te voelen, hoewel de andere cultuur je iedere dag weer doet verbazen..........
 

 

 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement