Login

Lagos,Nigeria , anderhalf jaar.

Zo, we zijn al weer een half jaar verder. Onderhand al aardig ingeburgerd in het toch nog steeds verbazende Nigeria. De straat voor ons huis is ondertussen een drama....... Je kunt er wel een hernia oplopen. Af en toe worden de grootste gaten met bouwafval vol gestort en als je geluk hebt wordt de hoop stenen en afval een beetje vlak gemaakt. Het kan ook zijn dat je weken om de bergen heen moet rijden voordat er iets gebeurd. Een paar straten hebben ze nu opgeknapt en er goede bestrating in gelegd en ze zijn nog met  enkele straten bezig. Er is nog steeds hoop dat het met onze straat ook nog goed komt. Het is nu regentijd en in vergelijking met vorig jaar regent het vaker maar veel minder heftig. Tot nu toe heeft de straat nog maar een keer volledig blank gestaan en hadden we een meertje achter het huis. Ook wordt er aan het strand gewerkt. De zee spoelde regelmatig over de weg en nam dan veel zand  mee terug. De strand rand wordt nu met folie die vastgezet wordt met rotsblokken en betonblokken bekleed zodat er niet meer strand verdwijnt en hopelijk de zee ook niet meer over de weg spoeld. Het uitzicht is nu wel een stuk minder maar ja je kunt niet alles hebben...........
Een week voordat we met vakantie naar Nederland zouden gaan wordt Mouse ziek, er werd eerst aan een spierverrekking gedacht maar het bleek dat hij een groot onderhuids abces had aan z'n rechter achterpoot. Waarschijnlijk was het na het gedraai en geknijp van de dierenarts doorgebroken.De volgende dag weer naar de arts die heeft de wond schoongemaakt en gehecht. En Mouse knapte zienderogen op.  Haalde twee keer de hechtingen eruit waarna de wond zo moest helen. Buurvrouw Trienke en buurman Simon hebben het er maar druk mee gehad want wij waren ondertussen naar Nederland vertrokken. Dankzij hun goede zorgen is Mouse weer helemaal hersteld.
Eind juni zijn er weer veel mensen naar hun land terug gekeerd voor vakantie de mannen moeten na een paar weken weer terug maar veel vrouwen blijven weg totdat de school voor de kinderen weer begint. Het is dan wel een stuk rustiger. Er is geen aqua-joggen, yoga en bloemschikken tot september, alleen de stitching gaat gewoon door voor diegene die wel aanwezig zijn. Arend heeft ondertussen weer een zender en als de mast/antenne ook staat en werkt dan wordt de zendamateur weer aktief. Zo af en toe heeft hij al kontakt met iemand maar dat moet veel beter kunnen. Op wat strubbelingen na met de direktie van Wamco kabbelt het leven hier ook rustig door.

In februari hadden we het Small World gebeuren maar de voorstelling is in het water gevallen.Als je geluk had was je net langs de stands geweest en had je hier en daar wat gegeten en gedronken want om 20.00 uur begon het te regenen en niet een beetje en werd het die avond ook niet meer droog. Alle voorstellingen werden afgeblazen want door al het water waren de communicatie middelen doorweekt en konden niet gebruikt worden. Het geld voor alle goede doelen was binnen en dat was het belangrijkste. Jammer voor alle deelnemers van de voorstellingen zij konden hun kunstjes niet vertonen.

Maart stond in het teken van het Nationale Park Yankari maar daar weten jullie alles al van.
April hadden we twee weken vakantie en hebben die in Nederland besteed aan familie en vrienden en heel veel shoppen................... We hadden zoveel gekocht dat alles niet eens mee kon naar Nigeria. In augustus hebben we herkansing.

Mei weer  even wennen aan Lagos en een weekend naar de IITA geweest in Ibadan. Lekker wandelen in het bos, hier zien we veel vlinders, paddestoelen en de prachtige "beker" plant Pararistolochia goldiana die op maar enkele plaatsen groeit. Rond het meer zien we heel veel vogels. Verschillende soorten  ijsvogels, sunbirds, wevervogeltje, pin-tailed widow, en nog vele watervogels.oa fluitende eenden  een hoenderachtigevogel, een kwartelachtige vogel en een steltlopertje op de bladen van de waterlelie en nog veel meer maar daar hebben we
geen naam bij. Oh ja ook nog de splendid sunbird,        zoooo mooooi.
We doen ook nog een rondje markt. We parkeren de auto bij het distributiecentrum van Wamco. Het is een gezellige markt en de mensen zijn hier erg vriendelijk.

 In juni gaan we met de Nigerian Field Society naar de stad Ilorin. Dit is de hoofdstad van Kwara State. Zaterdag 17 juni rijden we met 14 auto's naar Ile Ife ( Osun State ) Hier is de ontwikkeling ontstaan van de Yoruba's en ligt ook hun religieuze oorsprong  waardoor de stad van grote waarde is voor de Yoruba's. De legende wil dat hier de eerste stad werd gesticht door Oduduwa die gestuurd werd door Olokumare de Schepper-god van de Yoruba. De Ooni (koning) is nog steeds hun belangrijkste hoogwaardigheidsbekleder.  De stad was beroemd om z'n terracotta en bronzen figuren die vanaf de 12de tot en met de 15de eeuw werden gemaakt.. Na een oorlog met de Fulani  hebben ze de kunst van het maken van brons  verloren. In het museum kunnen we nog wat oude werken bekijken waaronder het bronzen hoofd van Olokun ,de God van de Zee. Mooie aardewerken pot met daarop een hoofd als deksel. Ook staan er een paar mooie Ooni figuurtjes. Leuk museumpje.
Daarna rijden we verder naar de stad Ilorin. We overnachten in het Kwara Hotel.  Als iedereen ingechekt heeft rijden we naar de Dada Pottenbakkers. Dit is het enige traditionele pottenbakkersdorp in Nigeria dat gerund wordt door vrouwen. We kopen een paar grote potten voor de palmbomen. Nog een kijkje nemen bij de moskee en het paleis en een rondje markt natuurlijk en daarna terug naar het hotel voor een hapje eten.
De volgende dag gaan rijden we na het ontbijt naar de plaats Esie, hier is in 1970 een museum geopend waar je ongeveer 800 spekstenen (zeepsteen)  beeldjes kunt zien die hier zijn opgegraven. Het zijn voornamelijk mannen en vrouwen die bijna allemaal op een bankje zitten. De figuren zijn  van 14 cm tot 1 meter hoog maar er is niet een beeldje kompleet. De figuren bespelen soms muziekinstrumenten, houden een zwaard of speer vast. Het zijn vooral de gezichts uitdrukkingen en de haardracht die hier erg opvallen. Er is geen gezicht gelijk en ook de haardracht ziet er verschillend uit en is hoog opgestoken. Ook staat er een altaartje op het terrein waar je de beeldjes de vereiste eer kan bewijzen. Dan is het alweer tijd om naar Lagos terug te keren. We maken nog een stop bij de groente en fruitmarkt aan de weg van Ife naar Ibadan en dan op naar huis.

29 Juni krijgen we hoog bezoek. Aart en Else uit Peize . We zijn het weekend naar Ibadan (IITA) gegaan. Hier kon Aart de nodige vogels spotten en iedereen wat in de natuur wandelen. Omdat de Nigerian Field Society ook aanwezig was konden we met hun meelopen als ze een rondje rond het meer of bos deden. Hier was ook een vogelexpert bij die veel van die omgeving wist en daardoor ook bijzondere dingen kon laten zien. De prachtige bekerplant was helemaal verdwenen, ook niet veel paddestoelen meer gezien wel een paar nieuw soorten.    
Ook nieuwe vogelsoorten gezien waaronder de Ibadan en de  roodhoofd malimbe en verschillende soorten ijsvogeltjes. Mooiiiii.  Ook nu even over de markt gelopen en we moesten bij veel dames en heren  de stoffen komen bekijken. Zondag weer terug naar Lagos.
 De eerste week van juli hebben we het druk met ons bezoek. Gezellig hoor!!!!
Wat naar de supermarkt, naar Lekki markt en arts en craft winkeltjes, hier wat kijken daar wat "rijden" in de go-slow en dan is de maandag ook al voorbij. De volgende dag zijn we naar Badagry geweest waar het slavenverhaal verteld wordt. We gaan tot de poort of " No Return" maar niemand wilde Aart en Else kopen dus die moeten mee terug. Gegeten in het Flamingo restaurant, waar ze heerlijke Indiaase kost hebben.
Woensdag brengen we een bezoek aan het kindertehuis. Dit was erg leuk, de kinderen hadden allemaal hun mooiste kleding aan en we hebben even met  "Mammy" gepraat. De meegebrachte kleding viel erg in de smaak. s'Middags zijn Aart en Else naar de fabriek gegaan en zijn daar door Arend rondgeleid.
Arend heeft voor donderdag een kanotocht geregeld maar die valt in het water. Het is de ergste regenbui tot nu toe. De straat staat helemaal blank en het blijft maar regenen. Dus dan maar lekker even lezen en computeren en s'middags even op zoek naar een zeepstenen schaakspel bij diverse winkeltjes. Maar dat is teveel gevraagt voor Nigeria.
Vrijdag morgen brengen we een bezoek aan het Lekki Conservation Centrum waar we weer vogels kunnen kijken en een wandeling door het park maken. Er zijn vijf jonge schildpadjes.We zien heel veel Mona-apen en  prachtige vogels o.a. splendid starling en een malimbe soort en ook  neushoornvogel ontbreekt niet.
Ook moeten er nog wat tafelkleedjes gekocht worden en Johnson heeft een aardige hoeveel meegenomen waardoor het nog moeilijker kiezen wordt. Op alweer de laatste avond voor Aart en Else gaan we eten in Bangkok, dit is een Thai's restaurant en ook erg lekker..........
Zaterdag overdag gaan we met de Peak Performance boot naar het strand. Op het water is het drukker dan zondags en op het strand is het rustig en komen geen verkopers van beelden, mandjes, schilderijen , maskers, kralen enz langs. Er staat een zwak briesje en het is wel even aangenaam vertoeven op het strand. Drie uur s'middags gaan we weer naar huis want om 5uur  moeten Aart en Else naar het vliegveld gebracht worden om weer naar huize Peize terug te keren.  We vinden het jammer dat ze weer vertrekken, vonden het erg gezellig.
Aart en Else vonden het leuk om op bezoek te komen en hebben geen spijt gekregen dat ze ook gegaan zijn.  DUS WIE VOLGT......

 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement