Login

 

Mongolie, 22 juni  tot en met 13 juli 2008  + 4 dagen Moskou.

We worden s'morgens om half negen opgehaald door Aart en Else en rijden naar Schiphol waar ook Marijke, Lex  en  Helma aankomen. Na een kop koffie vlliegen we in 2,5 uur naar Moskou ( +2 uur tijdsverschil). Hier voegt Gerdalies zich bij ons. We lopen wat vertragingen op en komen om 7.15 uur op 23 juni aan op Ghinggis Khaan vliegveld. (+ 4 uur tijdsverschil). Het regent in Ulan Bator en het is dik bewolkt.
We zijn opgehaald door Mr Bolod die onze rondreis regeld. In z'n guesthouse krijgen we wat broodjes, chocola en thee.  Na een wandeling door de stad gaan we met z'n allen lunchen en brengen daarna een bezoek aan het Gandantegcheling monastery. Gebouwd in 1838.
De stad ziet er erg Russisch/Chinees uit, heel veel beton dus. Ziet er somber uit. Een groot plein waaraan een paar belangrijke gebouwen staan. Er is een centrale die de stad van elekticiteit moet voorzien.  Er zijn veel file's in de stad. s'Avonds gegeten in restaurant Bangkok, was lekker.

Dinsdag 23/6 hebben we na een onrustige nacht alles ingepakt, voedsel ingekocht en alles ingeladen in de twee busjes waarmee we de rondrit gaan maken. Het is somber en regenachtig weer. We gaan op weg richting.................... Door de vele regen staan er onderweg regelmatig vrachtwagens vast in de modder want de asfaltwegen houden op zodra je buiten de stad komt. Ook een bus staat vast maar wordt door ons russische busje (zijn heel sterk) uit de prut getrokken en kunnen hun weg weer vervolgen. Na de lunchstop klaart het een beetje op en kunnen we wat meer zien van de omgeving. We zien wat dieren, steppe Arend, woestijnmuis en af en toe zien we de mongoolse onderkomens staan de Gers. We overnachten bij Toerist Inn Camp. De eigenlijke eindbestemming van deze dag lag wat verder maar door het weer is dit niet mogelijk.
Onze gids/kok heet Erik en de chauffeurs heten Bur en Dawaa. We slapen in een ger.

Na een goede nachtrust 24/6 gaan we weer verder naar.........Het is nog steeds zwaar bewolkt en af en toe regent het. We rijden nu afwisselend door de vlakte en heuvels, hebben mooie vergezichten. Komen aan bij het klooster Buga Gazarijn die we even  bekijken, saai klooster.
Er hingen blauwe vlagjes en er was een heilig bosje, waar we de eerste bomen weer zagen.Al rijdend zien we een Arendsnest en gazelle's.
Om 3 uur hebben we lunch, getankt in Erdenedalay en verder maar weer. Nog een stop bij kale heuvels waar een bron in de rotsen is. De opening van de bron heeft de vorm van een oog, het water is heilzaam bij oogproblemen en de ogen moeten hier mee gewassen worden. We komen kuddes schapen, geiten, paarden en kamelen tegen. Ook zijn er hele stukken land waar veel groene struiken groeien, en perselen met bieslook. Hier en daar een ger.  We hebben de tijd die we gister hadden verloren niet meer ingehaald en halen onze eigenlijke overnachtingsplaats dan ook niet. We stoppen bij een dorp waar we onze tenten mochten opzetten. Hier zijn we s'avonds om 7 uur. Alles is net uitgepakt uit de auto's als er een heel donkere lucht komt opzetten en het weer gaat regenen. De zon was net lekker doorgebroken, maar ja. Snel alles weer in de auto's geladen op 1 tent na die werd nog snel in de regen opgezet. Als het na een half uurtje droog wordt worden de andere tenten ook opgezet. De sluitingen zijn allemaal niet even goed en we zijn benieuwd of ze wel waterdicht zijn. Erik kookt ons een rijst maaltijd, wat goed smaakte.

Vandaag 26/6 rijden we weer door steppe landschap. Bij een ger dorp stoppen we even om rond te kijken en we  zien t.v. schotels, zonnepanelen, brommers en auto's. In de Gers staan mooie, beschilderde kastjes meestal oranje ondergrond.
Het landschap is kaal, zelfs geen ger meer te zien. Erg saai stuk. Om 14 uur komen we aan in de kloosterruine Sayhan Ovoo waar we lunchen.
Daarna door naar kloosterruine Ongiyn Hiyd. Dit ligt aan beide kanten van de rivier de Ongi. We hebben ons kamp opgezet aan de rivier, mooie plekje. Hier hebben we nog even lekker in de zon kunnen zitten die sinds vanmiddag tevoorschijn is gekomen.

Vrijdag 27/6 Als we vanavond in een hotel willen overnachten moeten we om 8 uur rijden, dus zo gedaan. Het is een lange saaie dag wat landschap betreft. Het enige lichtpuntje vandaag is Bayanzag dit zijn de rode rotsachtige heuvels die oprijzen uit het niets. Het schijnt dat hier veel botten van de dinosaurisen zijn gevonden.  Mooi gezicht, hier wat rondgewandeld voor we verder gaan naar de stad Dalanzadgad.
Een wandeling gemaakt door de stad, internet gevonden waar de nodigen verhalen worden verzonden. Het is hier nogal armoedig verder. Mensen zitten met kleine handeltjes aan de straat. Traktors stammen ook uit een ander tijdperk.

De volgende dag 28/6 gaan we om 10 boodschappen doen in de plaatselijke super en op de markt. Daarna richting de kloof Yolin Am ( Vallei van de Gier) waar we de eeuwige sneeuw zien op plekken waar de zon nooit komt. De hoeveelheid sneeuw wordt ieder jaar minder, door klimaat verandering. Ook de paraplu dan weer opgezet, want we hebben nog niet genoeg regen gehad. Het gebergte is mooi om te zien. Meerdere planten en struikensoorten groeien hier en bloemen zoals gele slaapmuts, nepeta en kleine roze/paarse bloemen van ??
Er zitten hier ook veel Pitha's of Pica's een marmotachtig beestje.  De lunch gebruiken we op de parkeerplaats  bij de kloof. Hier staan ook soevenierverkopers die onze aandacht ook verdienen. Daarna nog een 170 km rijden naar het volgende Ger kamp, de familie die er in woont verhuist naar een ander ger en wij mogen  er de nacht  in doorbrengen met de lucht van zure melk, die op het vuur stond te pruttelen in de neus.
Het is het mooi en schoon Gerkamp. Gers zijn mooi ingericht.

Zondag 29/6 er worden vandaag verkiezingen gehouden in het land.  Het landschap is vrij vlak  met aan de uiteinder vaak bergen. We doorkruizen 1 keer een bergrug en weer verder door de vlakte. In een echt dorp halen we nog wat water uit de put. Hier en daar groeien wat kleine stuikjes. Door de regen zijn er ook drassige plekken. Uiteindelijk eindigen we bij heuse zandduinen. Nog een stop bij een kudde kamelen. Sommigen hadden een "pen" door de neus zitten.Nadat we onze tenten weer hadden opgezet hebben we de zandduin beklommen. Het was ongeveer 30/45 minuten klimmen. Mooi gezicht. Toen iedereen boven was op een enkeling na begon het weer te regenen.  De druppels waren goed te zien in het zand.Prachtige dag vandaag de hele dag verder zon gehad.

Het wordt 30/6 een lange dag. Het is een afwisselend landschap vandaag. We komen door vele valleien met ronde, glooiende heuvels of kartelachtige bergen of mooie ronde heuvels. Ook vandaag erg drassige stukken waarbij 1 keer een van de chaufeurs het parcour eerst is gaan verkennen voordat we er doorheen konden gaan. De inzittende hebben de doorsteek maar lopend afgelegd zodat er zo min mogelijk gewicht zat in de busjes. Gelukkig kwamen ze er zonder vastzitten door.  We steken een bergketen door via een rivierbedding in een mooie rotsachtige kloof. Hier waren ook enkele Phita's te zien. Hier hebben we ook de lunch, een mooi plekje. Als we de bergketen uit komen is daar ook gelijk een grote lege vlakte, die later toch nog wordt begrensd door een andere heuvelrug. Er loopt nog een kudde schapen en geiten en ook nog wat paarden en kamelen. Er wordt gestopt bij een Mongool met brommerpech. Als die is geholpen kunnen we weer verder. Ook nog wat water uit een put gehaald die ergens zomaar in het land staat. Hier worden de dieren ook naar toegebracht om te drinken. Het is 1900 uur als we onze tenten  opslaan en weer eens een potje koken.

Vandaag 1/7 gaat de reis door grasvlakten waar we gieren en kraanvogels zien. De vlakten worden omringd door ronde heuvels met glooiende hellingen. Er zijn wat doorwadingen. Er is overal zoveel water gevallen dat in alle geulen en riviertjes die normaal droogstaan nu water zit en soms ook niet een beetje. Vandaag ook zon en bewolking. Na een stukje asfalt bereiken we de stad Arwajcheer. Hier doen we weer boodschappen  brengen een bezoek aan het internet. Hebben we heerlijk geluncht, hier zagen we op tv dat er in Ulan Bator de avondklok was ingesteld na ongeregeldheden. En de markt uitgebreid bekeken. We overnachten in Khujirt bij familie van de chaufeur in een mooie ger.

De familie waar we logeren gaat verhuizen. 2/7 Alle geiten, schapen en paarden zijn verzameld en de ger wordt afgebroken.
Na 45 min zijn we bij het klooster Shankh Khiid, dit klooster is nog bewoond en we mogen er even rondkijken. Dan gaan we verder over asfaltweg naar het klooster Erzene Zuu Khiid. Dit is een museum en een groot complex  waar we een poos hebben rondgekeken.
Op de parkeerplaats voor het klooster zien we een aantal campers staan. Hebben hier en daar wel wat schade.....
Dan op weg naar Tsetserleg maar door hevige regenval kunnen we de stad niet bereiken en gaan terug naar de stad Kharkhorin.
Hier vinden we onderdak in een mooie ger(toerist ger) met warme douche en goede wc's. Die avond is er een muzikale voorstelling waar 4 verschillende muziekinstrumenten worden bespeeld en 2 meisjes zich in allerlei bochten wringen. Leuk om te zien en te horen.

Donderdag 3//7 vroeg op en proberen een dag in te halen. Ondanks veel regen in de nacht is de weg naar Tsetserleg open. Er lopen vaak sporen van modder,grind en water over de weg. Maar het gaat lukken ook al blijft het de hele morgen regenen. In de stad lekker gegeten bij Fairfields. Na de stad wordt de omgeving mooier. Er staan weer boomgroepen, cypresachtigen,in de weide veel bloemen in de kleuren wit geel en paars in verschillende tinten en allemaal zo'n 10 cm hoog. Onderweg nog de rotsformatie Taikhar Chuluu bekeken. De steen is door een held op het slangenest gezet waardoor de slangen dood gingen.  Er lopen hier ook yaks naast geiten, schapen en paarden. De heuvels zijn glooiender of juist meer steniger en ruiger. Ook zien we de land eekhoorn. We  eindigen de dag in een gerkamp in het bos.

Na een koude nacht 4/7 vertrekken we naar White Lake.  Grote weidevlakten met heuvels en langzaam aan komen we in een meer bosrijke omgeving. We bekijken de vulkaankrater Khorgo die nu geheel begroeid is. Aan het White Lake hebben we lunch en worden de busjes nagekeken. Dit alles ligt in het Nationaal Park Khorg-Terkhiin Tsagaan Nuur. We maken hier een wandeling langs het meer. In het grasland bloeien veel bloemen  Als de busjes weer klaar zijn rijden we nog een paar uur tot aan de overnachtingsplek. Hele dag zonnig. Hebben de tenten opgezet en lekker gegeten en dan begint het weer te gieten....................k.k.

Vannacht is het droog gebleven en om 8 uur rijden we weer 5/7. De rotsen zijn wat ruiger en we rijden nog door een stukje bos. Het zijn cypres achtige bomen waarvan veel dood zijn. De gids vertelt dat ze zijn aangetast door een parasiet/schimmel.  De eerste paar uur hebben we leuke uitzichten valleien met geiten, schapen en yaks. Hier en daar ook grondeekhoorns. Koffiedrinken doen we in de regen en ook de lunch valt in het water. De rest van de dag hebben we een saaie rit.  In de stad Murun doen we nog boodschappen en dan verder naar Uushigiin Uver waar 14  deerstones staan waar afbeeldingen ingekerft zijn en nog wat altaars. Hier vlakbij is ook het gerkamp waar we overnachten. De gers zien er wel heel luxe uit met lekkere bedden matras en dekens. We horen dat er in het oosten nog hevige regenval is en dat er wegen in Ulan Bator  zijn weggespoeld. Ook zijn we nog nergens iets van het Nadaanfestival tegengekomen.

Het is vandaag zondag 6/7 en we zijn vroeg op na een heerlijke nacht slapen. Half 8 rijden we naar het Kovsgol meer. Gister was er sprake van dat er ergens een rendierfestival was maar als de gids om half 11 hier en daar naar toe belt is het feest al weer over. jammer. Ondertussen hebben koffiegedronken en de chaufeurs al gegeten en gaan we verder naar het Nationale Park Kovsgol. Hier arriveren we om half 11 en we arriveren om half 2 op de campsite. Laatste stuk over bergen, droge rivierbeddingen en door bos. Pannekoeken gebakken als lunch. Is ook erg lekker. Nog wat rondgewandeld. Onderweg kennisgemaakt met rendieren. Een hele familie woont hier met de rendieren, maar ook hier geen feest.

Maandag 7/7 een saaie rijdag, er is niet veel te zien in de omgeving , wat glooiende hellingen hier en daar wat bergen in de verte en een vlakte met wat gras waar op sommige plaatsen nog wat bloemen in bloeien. Er zijn een paar families onderweg die verhuizen naar hun winter onderkomen. We overnachten in Tasontsengel, waar een stevige onweersbui de tenten weer geselen. Alle tenten zijn ondertussen zo lek als een mandje.

Vandaag 8/7 is het prachtig weer. Het landschap ziet er ook beter uit. We rijden door valleien die door puntige bergen worden omringd. Er zijn meer bomen waaronder loofbomen. Ook vandaag zien we veel families die hun hele  hebben en houden aan het verhuizen zijn. De een neemt een kudden schapen, de ander de geiten, dan volgen paarden en kamelen kompleet met ger en/of de hele familie op een volgeladen wagen.
Overnachten doen we bij een krater"meer" prachtige weiden rondom vol met bloemen. Hier lekker wat gewandeld maar we besluiten toch maar te gaan overnachten in een ger wat verderop omdat het hier stikt van de vliegen.

De volgende dag 9/7 zijn we blij dat we in een ger geslapen hebben en niet in de tent want het heeft alweer veel geregend. Dit is ook aan het pad te merken het is een grote modderpoel en we glibberen af en toe over deze "weg" . Veel vrachtwagens zitten weer vast. Maar er is hoop ze zijn bezig een nieuwe weg aan te leggen. Er is een lunchstop in het stadje Bulgan en dan gaan we verder over asfaltweg naar Erdenet. In deze omgeving zien we meer akkerbouw.  We overnachten in hotel Selenge en eten in een indiaas restaurant. In deze stad kunnen we het Nadaan festival meemaken.

Donderdag 10/7 Het Nadaan festival.
Om 900 zijn we al naar het terrein maar er nog niets open en nog aktiviteit te zien. Sommige tenten worden nog opgebouwd. Wel is er om 10 uur boogschieten voor de kinderen. Iedereen heeft het kostuum aan.  Maar om 11uur is het zover. De openingsceremonie begint. mannen en vrouwen dragen gedichten? voor en er is een optocht van alle deelnemende onderdelen.
Kinderakt, muziek, toneel, worstelen, een aantal genodigden met medailles, oud winnaars?, boogschutters, politie en militairen met de vlag.
We zitten op de genodigden tribune en niet op de vip tribune want het blijkt dat je daar van alles moet doen oa arak drinken..........
De rest van de dag willen we ook nog meemaken.12 uur begint het worstelen en ook weer boogschieten. Het worstelen stelt in onze ogen niet veel voor maar we snappen ook niets van de regels. Naar het hotel om nog een vest want het is behoorlijk fris en naar de supermarkt voor wat eten en drinken. Weer terug op het terrein en het eerste wat we krijgen is een stevige regenbui. Daarna gaan we op  zoek naar de busjes die je naar de paardenrace's brengt. Hier is het een drukte van belang. De families zitten overal, er zijn eet en drinktentjes en de jeugd paradeerd op hun paarden over het terrein.
De 3 jaar oude paarden moeten 13 km lopen met kinderen van 8-10 jaar en ze zijn bloedfanatiek. Prachtig om te zien.
Als de laatste rit klaar is gaan we weer terug naar de stad waar we een pizza proberen in "Eden Pizza house" dit was prima.

Vrijdag 11/7 gaan we weer terug naar Ulan Bator.  Het is een rit door leeg heuvelig land met weinig gers, mensen en dieren.
Eten doen we in een moderne betonnen ger restaurant langs de kant van de weg. Om half 4 komen we aan bij Bolods huis en blijkt dat er geen guesthouse is maar dat we daar op matjes moeten slapen. Daar hebben we weinig zin en gaan op zoek naar een hotelkamer in de stad.
We kunnen terecht bij Marco Polo en dus wordt alles daar naar toe verhuist. Afscheid genomen van chaufeurs en gids.
Eten nog een keer in restaurant Bangkok.

Om 10 uur 12/7 lopen we richting Stadium waar we een bus willen nemen naar de paarderace's. Dit gebeurt ook buiten de stad. Er staan bussen genoeg en we kunnen zo instappen en gaan al snel op weg. Maar al snel staan we in de file, iedereen wil er schijnbaar naar toe en het is niet georganiseerd. Er staan 4 rijen auto's te dringen om toch weg te kunnen, zelfs het verkeer wat de andere kant op moet kan er niet meer langs. De politie staat druk te bellen maar er gebeurt verder niets. Na twee uur zijn we misschien een km opgeschoven en het zal ook niet veel verder worden. We gaan de bus en lopen zover terug totdat we bij een bushalte komen vanwaar de bussen terug de stad in gaan.
Hier lopen we wat rond, wat shoppen, wat eten en drinken bij de Irish pub. Naar hotel om in te pakken  en s'avonds gegeten in Nazara indiaas restaurant. was lekker.

Zondag  13/7 laatste dag vandaag. Lekker uitgeslapen, rustig ontbeten en daarna nog wat gewandeld in de stad, nog wat funshopping gedaan, hier wat eten en daar wat drinken en zo gaat de dag voorbij. Cafe Amsterdam is een leuk cafe'tje, Irish Pub is ook goed.
Nog een laatste douche, inpakken en dan samen uit eten in Nazara, heerlijk gegeten.

s'Morgens om half 6 14/7 worden we weer naar het vliegveld gereden door mr Bolod en vliegen we naar Moskou waar we om 14 00 aankomen.
Moskou tijd is nog 4 uur terug in de tijd. Het is dus een uur of 10. We mogen nog een paar dagen doorbrengen bij Gerdalies. Ze heeft daar een mooi appartement maar niet genoeg bedden voor iedereen dat werd dus loten wie er op de bedden mochten. Wij hadden geluk.
S'middags rondgelopen op het rode plein en omstreken, naar de oude Arbat geweest.

Dinsdag 15/7 gaan we met Marijke naar het Tolstoj museum. Lev Tolstoj  (1828-1920) was een schrijver en de familie had een houten huis waar hij met z'n vrouw Sofia en 9 van de 13 kinderen de winters doorbracht tussen 1882-1901. Hij was ook eenhobby schoenmaker.
Boeken van hem zijn Oorlog en vrede werd geschreven in 1865-1869, Anna Karina 1873-1877. Het boek De Opstanding werd geschreven bij kaarslicht en op een stoel met afgezaagde poten. Hij werd bijziend en wilde dit niet erkennen.
Daarna naar een park met oude russische gebouwen.  Tentoonstelling der Verworvenheden van de Volkseconomie.
Met de metro en monorail gereisd.

Deze dag 16/7  maken we een wandeling in een ander deel van Moskou, lopen naar een beeldenpark en onderweg zien we een historisch schip liggen waar een groot beeld op staat in de rivier de Moskva.  Daarna naar het Kremlincomplex gegaan en hier de verschillende cahtedralen bekeken. We drinken koffie op een terras bij de rivier. Nog een keer door het overdekte winkelstraat met z'n luxe winkeltjes. We zoeven met een aantal metro's heen en weer  naar de Oude Arbat (markt). Nog meer metro werk en een zeer rustig boottochtje op de rivier de Moskva. Zo zie je alles eens van een andere kant. Het waren een paar heel leuke warme dagen in Moskou.

De laatste dag 17/7 vanavond vlliegen we naar huis. We gaan s'morgens nog een keer de stad in voor de laatste soeveniers . Na de lunch de tassen weer inpakken nog een keer douchen en dan naar het vliegveld. 
Later op de avond landen we weer in Nederland en Aart en Else brengen ons weer thuis. 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement