Login

Roemenie  2009

Zondag 9/8 rijden we na mijn dienst alvast een eindje richting Roemenie. We stoppen even voor Hannover in Duitsland op een camperplaats
De volgende dag toeren we door Duitsland en Tsechie met prachtige velden druivenstokken. 11/8  doen we Slowakije en een stuk Hongarije.
In beide landen hebben we op een camping overnacht. Woensdag 12/8 nog een stukje Hongarije en dan is daar Roemenie.
We komen het land binnen bij Oradea en rondom de stad is het een grote chaos. De wegen slecht en overal vrachtwagens. Als we ons langs al die obstakels hebben gewurmd is het land vrij en open. De weg wordt beter en het land groener met hier en daar een heuvel. Even voordat we in Cluj aankomen zien we heel apart gebouwde huizen staan waarvan we later horen dat dat typische zigeunerwoningen zijn. Bepaald geen armoede bij deze zigeuners. In Cluj overnachten we bij Meeuwes en Geke, de truck past nog net op de oprit,  s'avonds geBBQ't.
 
De volgende dag 13/8 even met Meeuwes door de stad en naar de melkfabriek, wat geld  en nog wat boodschappen gehaald.
Hierna hebben zij ook de camper gepakt en gezamelijk gaan we op pad. Via Reghin, Toplita, Gheorgheni naar een roemeense camping bij Bicaz. Het hooi wordt hier nog ouderwets met paard en wagen en hooivork binnen gehaald. Het is hier nog een mengeling van oud en nieuw methoden. Weg is goed.

Het is vrijdag 14/8 en als eerste gaan we het Lacu Rosul (rode meer) bewonderen. Het meer is ontstaan door een aardverschuiving in 1837. Het plantaardig materiaal wat in het water terecht kwam  werden geconserveerd door de opgeloste mineralen die in het water zitten. Zelfs nu staan er nog stompen van bomen boven het water uit. Heel apart. Verder gaan we naar de mooie Bicazkloof. We kunnen er zowaar doorheen al heeft diegene die ons tegemoet komt niet veel ruimte meer. De rotsen steken een heel eind uit over de weg. Personen wagens hebben hier geen last van maar alles wat hoger is moet uitkijken. Maar het is de moeite waard. Het volgende plaatsje is PiatraNeamt hier rijden we doorheen richting Bacau. We komen via een binnendoor weg , waar we nog wat groente kopen in een dorpje , op de weg 2g die naar Darmanesti leidt. Hier is camping Trotter Valley waar Meeuwes wat onderdelen moet ophalen voor hun camper.  Aan de overkant van de weg was een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.

Vandaag 15/8 gaan Meeuwes en Geke weer terug naar Cluj en wij vervolgen onze route in Roemenie. We gaan terug naar Piatra Neamt via de plaatsen Moinesti en Bacau. Tussen Piatra Neamt en Targu Neamt zijn verschillende kloosters te bezichtigen. We zoeken een paar uit die ons wel leuk lijken en gaan op pad. Als eerste hebben we het Varatec Klooster, de bouw hiervan is begonnen tussen 1781-1785. Het is een groot complex, dan volgt de Piatra  Neamt gebouwd tussen 1497-1498. Bij dit klooster was een mooie parkeerplaats waar we konden overnachten.
Prima plek.

Ook vandaag 16/8 is het nog kloosterdag, we rijden in een prachtige omgeving. Bos, heuvels en een rivier. Het weer werkt ook goed mee. Het eerste klooster is het Sihastria Klooster waarvan het eerste gedeelte stamt uit het jaar1650. Het heeft erg mooie muurschilderingen en de gebouwen zien er ook schitterend uit. Als we naar het volgende klooster rijden komen we langs een rivier waar een mooie strook groen voor ligt en hier staan allemaal tentjes en caravans. Zo brengen de Roemenen hun weekend door. Ook Secu en Shia klooster nog bekeken maar deze waren minder mooi. Dan op naar Sovata. In Sovata hebben ze "dorpsfeest", er wordt gedanst, de fanfare speelt, en de tentjes verkopen eten en drinken. We hebben iets met paarden gemist, die kwamen we net tegen met ruiters in een volkloristisch pakje. Het feest zal nog wel even duren maar we moeten eerst een camping zien te vinden. Die blijkt een eindje verder te zitten. We kunnen net op de oprit komen en men kijkt een beetje moeilijk, maar we mogen toch een plek zoeken. Vasskert Camping is een mooie camping waar we wel een paar dagen kunnen staan.
Toen een Roemeens echtpaar onze kat Benji zagen waren ze helemaal verkocht en lagen samen op de grond met hem te kroelen.

We maken vandaag 17/8 een toertocht met de motor, eerst naar Corund waar mooi aardewerk gemaakt wordt. Er zijn een paar werkplaatsen die je kunt bezoeken maar er wordt op dat moment niet veel anders gedaan dan verkopen. Vanuit Corund gaan we de bergen in richting Sangeorgiu De Padure. Hier is geen asfalt meer en moeten we voorzichtig toeren. We maken ruimte voor een paard en wagen die hoog beladen is met hooi. De dorpjes waar we doorheen rijden zijn vrij stil, geen kinderen die buiten spelen. Bij sommige huizen zien we aparte waterputten met een soort hefboom. De weiden staan vol bloemen, de lucht is schoon op het door ons opgeworpen stof na.
Even voor Sangeorgiu komen we weer op asfalt en al snel is daar de afslag naar Sovata. Op de camping halen we onze badkleding en gaan nog naar het kuuroord waar we een poosje drijven in het zoute water. Het stof zijn we in ieder geval weer kwijt. Nog even naar de supermarkt en de bakker dan kunnen we weer even vooruit.

Vandaag 18/8 gaan de we in Praid de zoutmijn nog in. Hele gezinnen zitten hier een hele dag onder de grond in een grot te kuren. De lucht schijnt hier goed te zijn voor mensen met longaandoeningen. Je kunt met de gymles meedoen, spelletjes doen, zitten met een boekje, er is een kapel en ook een paar restaurants. Je moet er minstens 4 uur vertoeven wil het helpen. Er zijn gezinnen die de picknick mand mee hebben en er een waar uitje van maken. Heel apart.
Daarna de camper opgehaald en gaan we via Tarvani naar Blajel waar we Camping Doua lumi (twee werelden) vinden en waar we ook mogen staan. Eerst wat eten en drinken en onze Benji wil graag even vrij rond lopen. Alles is omheind met palen en planken hij kan dus niet zo snel verdwijnen. Hij snuffelt overal wat aan en langzaam aan is hij het hele terrein over gegaan en wil hij ook het huis van de campingeigenaren verkennen. We vertellen hem dat dit wat te ver gaat en nemen hem weer mee naar de camper. Zo langzamerhand hebben we weer trek gekregen en we hebben gehoord dat  even verder op in de straat  restaurant Carola? is.  Hier hebben we lekker gegeten.

Het is mooi zonnig weer 19/8 dus de motor maar weer uit de garage gehaald om een rit in de omgeving te maken. We gaan via Medias, Biertan, Agnita naar Sighisoara de geboorte plaats van Dracula. In Biertan bekijken we de weerkerk uit 1283 maar aanbouw en veranderingen stammen uit de 16 de eeuw. De sleutel draait de deur op slot op 13 verschillende punten, het 16e eeuwse altaar met houtsnijwerk en kleurige panelen is een pracht. De kerken zijn zo gebouwd dat de dorpelingen en hun kostbaarheden zich daar in veiligheid konden brengen als de Turken op strooptocht waren. Ook buurman Vlad Tepes (Dracula) waarde hier wel eens rond.
Het is een mooie tocht door de heuvels en bos.  In de weide en berm bloeien veel bloemen en het ruikt er heerlijk. Ook de imkers zijn hier aanwezig, tenminste de bijenvolken. De lucht is hier ook erg schoon. We arriveren in Sighisoara waar we eerst wat gaan eten. Het is een mooi stadje en waar je ook bent overal zie je de klokkentoren. Aan het plein voor de klokkentoren staat het geboortehuis van Vlad Tepes.  En er staan nog een paar mooie oude gebouwen in de oude stad. Ook de toeristenindustrie bloeit hier goed. Nog een lekker sorbet en dan weer richting camper en Benji. Benji is weer blij dat hij even mag wandelen en wij genieten van een lekkere BBQ.

Achter de camping 20/8 ligt een heuvel waar vogels in holletjes in de wand wonen. Maar als we gaan kijken zijn alle vogeltjes gevlogen. We tellen er nog drie. Vanavond nog maar eens gaan kijken. De motor weer van stal gehaald en nu naar de markt in Medias. Het is een leuk marktje, er is redelijk wat groente ook doen ze hier aan bloemen al zijn het er niet zo veel. We vinden hier zowaar een krop sla, dat wordt dus vanavond gebakken aardappelen met sla. We lopen nog een rondje door het centrum en gaan dan weer terug naar de camping waar we een middagje niets anders doen dan wat luieren en lezen.

Vandaag 21/8 toeren we richting Brassov en Bran waar we eindigen op de Vampire camping. Benji mag weer vrij rondlopen maar hij verdwijnt af en toe in het struikgewas. Dus opletten geblazen. Nog even de het dorpje Bran gelopen, hier ook wat gegeten maar dit was maar zozo.

Het weer is nog steeds prachtig 22/8 en we pakken de motor maar weer. Via een omweg door bergen en bos komen we aan in Brasov. Ook al schijnt de zon het is nog fris in de schaduw  en hoger op de berg. De oude stad ligt tussen twee heuvels in geklemd, aan de ene kant de Tampa heuvel en aan de andere kant Delaul Cetatuia heuvels. We maken een wandeling door de stad, bekijken het mooie raadhuis uit 1420 op het centrale plein Piata Sfatului en de  Biserica Neagra (Zwarte Kerk) met een Bucholtz orgel uit 1839. De bronzen kerkklok van 7 ton is de grootste van Roemenie. Ook de Catherina poort brengen we een bezoek. We wandelen via de winkelstraat  Republiekstraat2 terug naar het park waar onze motor geparkeerd staat. Het lijkt wel nationale trouwdag vandaag overal lopen paartjes rond. We rijden de Tampaheuvel op waar de oude citadel opstaat. Hier is ook weer een trouwpaartje die foto's maakt. Zij vragen of ze een foto mogen maken waarbij de bruid op de motor zit en en de bruidegom ernaast. Zo gedaan. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de oude stad. Weer naar  beneden en aan de andere kant de heuvels weer in naar het Poiane Brasov, dit is een toeristich complex datis begonnen als een ski gebied  maar waar het zomers ook prettig toeven is. Het is er druk.  Hier wat gegeten en gedronken en lekker in de zon gezeten. In de loop van de middag weer terug naar de camping waar Benji ook nog even vrij rond kan lopen.

In Bran staat het Bran kasteel uit de 14e eeuw (23/8) wat ook nog bekeken moet worden. Het is een mooi kasteeltje waarvan diverse kamers nog steeds aangekleed zijn in de stijl van toen. Het is destijds door de Saksen gebouwd om de Kapaten pas te controleren. Het staat ook bekend als Dracula kasteel (Vlad Tepes) maar het schijnt dat die hier weinig mee te maken heeft gehad. Er is markt in het dorp en we gaan eens even kijken wat hier zoal te koop is. Eigen kaas en wijn, maar ook veel toeristen spul. Na de lunch gaan we de bergen aan de andere kant van Bran verkennen. Eerst is er nog asfalt maar als we dwars door de bergen willen is daar alleen nog maar een zand/steen pad. Ook betrekt de lucht en die wordt in de verte inktzwart. We moeten zo snel mogelijk weer terug naar de camping maar we zijn nog een heel eind verwijderdt  van de weg. Het ziet er wel heel mooi uit. De donkere lucht met het groen van bomen en gras. We zijn net op tijd thuis en we krijgen een stevige regen en onweersbui. Als die weer voorbij is klaart het gelukkig gelijk weer op. Even later worden we opgeschrikt door ernstig gemiaw en blijkt Benji onder de truck te hangen met z'n pootje klem tussen een paar stangen. Het beestje snel opgetildt en de stangen geprobeerd wat uit elkaar te buigen waardoor z'n pootje los kwam. Het lijkt mee te vallen, huid is nog heel hoop dat er geen botjes gebroken zijn maar even afwachten.
Benji heeft eerst weer genoeg van om van alles te onderzoeken en gaat binnen liggen slapen.

We besluiten weer eens verder te reizen(24/8). Benji z'n poot is wel wat dik maar hij gebruikt hem normaal dus hoeven we niet eerst naar een dierenarts op zoek te gaan.  De Fagaras pas lijkt ons wel wat, schijnt erg mooi te zijn maar er zit een tunnel in die niet al te groot is, of wij daar met de truck ook door kunnen? 
Eerst maar eens een eindje rijden. In Campulung brengen we een bezoek aan Gerard en Roxanne Exis. Hij heeft een 708 omgebouwd tot camper woont nu in Romenie waar hij samen met z'n Roemeense vrouw een bedrijf heeft opgezet in camper/caravans en onderdelen.
In Curtea de Arges nemen we weg 7c naar de pas en komen langs een groot stuwmeer die midden in het bos ligt. De weg is tot nu toe goed, veel nieuw asfalt. We rijden naar de noord kant van het stuwmeer en gaan dan via een ander pad terug naar de camping die we onderweg hebben gezien. Hier is de weg een stuk slechter en soms alleen een pad. We moeten over een paar bruggen maar die kunnen ons ook wel houden. Er zijn grote vrachtwagens met boomstammen langs gekomen dus.....  Na een poosje komen we bij een hotel uit wat een beetje verlopen is maar hier is ook de camping bij en we mogen het terrein oprijden en zoeken een rustig plekje zodat Benji ook even de benen kan strekken. Al gauw hebben we diverse kijkers en een enkeling waagt zich aan een praatje. De Roemenen camperen hier in caravan en veel in tenten en overal branden al BBQ vuurtjes. Tijdens eten en drinken is er veel  drukte. Dansen en zingen tot in de nacht.

De dag (25/8) van de waarheid kunnen we door de tunnel of moeten we helemaal terug rijden om via een andere route in Carta te komen.
Tegen 12 uur komen we aan  bij de pas en beginnen de bochten omhoog. De weg is tot nu toe goed geweest,  op grotere hoogte ook geen gaten maar wel een lappendeken van reperaties. Ook hele stukken nieuw asfalt. Prachtige vergezichten, maar hoe hoger we komen hoe mistiger het wordt. Bij de tunnel aangekomen zien we daar het getal 2.60..........De truck is 2.75............. De tunnel lijkt hoger en we rijden in het midden van de weg rustig naar de tunnel, kijken of er nog ruimte is en gaan langzaam door en na een spannende rit komen we heelhuids er aan de andere kant weer uit. Het is nu overal mistig en gaan eerst maar wat koffiedrinken en een wandeling rond het gletsjermeertje "Lacul Balea"maken. Er staat hier een hotel en is w.s in de winter een ski-gebied. Allerlei tentjes met eten en soevenirs. Als de zon langszaam aan door de mist heen dringt zien we de vele, vele bochten naar beneden waarvan een x aantal haarspeldbochten. Na de nodige foto's gaan we naar beneden  Prachtige rit door de Karpaten bergen waarvan de hoogste 2500 m is.  In Carta kunnen we terecht op camping "De Oude Wilgen". Mooie camping. Gerund door een Roemeens/Nederlands echtpaar. Achter de camping langs gaat de rivier de Olt. Hier nog wat rondgewandeld.

Vandaag (26/8) gaan we de gotische ruine van een middeleeuws cistercienzer kloostser in het dorp zelf bekijken. Het kerkje  is nog intact en wordt nog gebruikt bij bijzonderde gelegenheden. Toen de motor opgehaald en naar de stad Sibiu gereden. Onderweg zien we een grote real/carrefour winkel hier dus morgen maar even boodschappen doen. Sibiu is een gezellig stadje. Het grote centrale plein heet Piata Mare. Aan dit plein staat het Brukenthal Museum wat bekend staat als het beste kunstmusea van Roemenie. Hier hebben we een rondwandeling in gemaakt. o.a  Mooie schilderijen. Ook het Banca Agricola gebouw en het Stadsmuseum (voormalig stadhuis) zijn prachtige gebouwen.  Op het Piata Huet staat de evangelische kerk uit de 14e/15e eeuw met daarin het grootste orgel van Roemenie met 6002 pijpen. In de straten rondom staan nog mooie oude huizen. Er is een gezelllige winkelstraat. In de loop van de middag zijn we uitgekeken en gaan terug naar Carta. Naast de camping is een boerenbedrijf dat gerund wordt door zigeuners die daar gesetteld zijn. Benji vind het daar ook reuze interresant maar er lopen daar ook honden en waarschijnlijk moest Benji heel rap vertrekken en is ergens achter blijven haken met z'n poot want bij thuiskomst ligt er een behoorlijk stukje vel los van z'n poot.

Het is weer tijd om verder te trekken (27/8). We posten de kaarten nog in Carta en dan richting Sibiu waar we eerst gaan winkelen. Het is niet zo ver naar Aurel Vlaicu. Hier aangekomen  kunnen we niet door de poort maar mogen we over het erf van de buurman achterom het terrein op rijden. Mooie rustige camping met zwembad. Luxe hoor voor Roemenie. Deze camping wordt door Nederlanders gerund.  Ze zien dat Benji gewond is en vertellen dat er in Orastie wel een veearts zit en dat hun zoon wel met ons mee wil daar naar toe. Dit laten we ons geen twee keer zeggen en maken met de zoon een afspraak.  Dat zal morgenochtend gebeuren. Nog wat informatie gekregen over de omgeving en wat nog valt te bezichtigen.                                                                                                                                                                                                                                                        
Vrijdag (28/8) gaan we s'morgen eerst  met Benji naar de dierenarts. Het is te laat om nog te hechten maar ze verwacht dat het zo ook wel goed dicht zal gaan. De wond wordt nogmaals goed schoongemaakt en hij krijgt een spuitje antibiotica en dan moet het weer goed komen. De rest van de dag huisarrest. Na de lunch gaan we naar Hunedoara waar we het gelijknamige kasteel bekijken. We komen door een dorp waar weer van die typische zigeuner woningen gebouwd zijn. Je moet er van houden maar het ziet er wel heel apart uit. Het kasteel staat aan de binnenkant  bijna geheel in de stijgers staat en we maar een klein gedeelte kunnen bekijken.  Het is een van de grootste kastelen van het land en gebouwd in de 14e eeuw. Het heeft hoge muren en een ophaalbrug over een diepe slotgracht. Als alles hier klaar is zal het er wel sprookjesachtig uitzien. Net voor de stad zien we een uitgebreide industrie met huizenhoge buizenstelsel, het ziet er niet naar uit dat daar nog gewerkt wordt.  We rijden door naar het Cisnicmeer waar we op het terras van het motel met het uitzicht op het meer van een drankje genieten. We proberen op een alternatieve manier terug te komen in Aurel Vlaicu maar dit strand in een doodlopend karrespoor. De tweede poging slaagt. We hebben nog steeds niet echt roemeens gegeten en vragen of er iets in de buurt is. Dat is er niet maar we kunnen voor morgen wel bij hun een menu bestellen. Echtgenote van de zoon is Roemeens en kookt wel voor gasten. Dit is leuk en  we zoeken uit wat we dan willen eten. Dus vandaag zelf nog maar een potje koken.

Nog 1 dag vakantie (29/8) in Roemenie die we benutten met een rondrit op de motor in de Apuseni bergen. Weer een prachtige rit door dit schone land.  s'Avonds genieten we van een heerlijk Roemeens maaltje.

Zondag (30/8) verlaten we Aurel Vlaicu en gaan richting grensplaats Nadlac naar Mako in Hongarije. Roemenie is een prachtig land, rustig en er is nog steeds schone lucht. In Mako staan we op Camping Mako.
De volgende dag rijden we naar Melk  in Oostenrijk, 1 september gaan van Melk naar Beneditbuern in Duitsland waar we Uschi en Jurgen een bezoek brengen. Hier blijven we enkele dagen en vermaken ons prima. Donderdag verder naar Mendig waar het Willie's treffen is en zondag 6 september zijn we weer in Suwald en kijken terug op een prachtige vakantie.

 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement