Login

Polen en Tsjechie.       Vakantie  2006 in Europa.


Op 17 augustus  vliegen we van Lagos, Nigera naar Amsterdam en worden met de schiphol-taxi naar Suwald gebracht waar we ongeveer 8 uur 18-8 arriveren.
Na een kopje koffie de truck rij- en vakantie klaar gemaakt en dan in Burgum en Veenwouden  familie en vrienden bezocht alvorens naar Steenwijk te rijden waar Buis z’n verjaardag viert.
Hier nog een aantal familieleden gezien maar helaas kon niet iedereen aanwezig zijn.
De volgende dag 19/8 gaan we naar de Koishow in Arcen. Altijd leuk al is het ook daar steeds meer van hetzelfde. We hebben niet veel mooie grote vissen gezien in de show of Han moet al in die categorie vallen……..Bij Elly wat te drinken gehaald, zij hielp weer bij de catering. S’Avonds met koivrienden gegeten in restaurant de Pan in Venlo. Gezellig!
Daarna doorgereden naar Duitsland waar we overnachten op de camperplaats in Gelderen.
Het wordt een dag 20-8 van stevig doorrijden. Het weer is wat wisselend. Bewolkt, regen en dan af en toe zien we de zon ook nog even. We overnachten in Dresden, aan de oever van de Elbe richting Meissen. Mooi rustig plekje aan de rand van de stad. Een paar nieuwsgierige mensen komen even dag zeggen maar druk wordt het niet.
Met de bus en de tram gaan we 21/8 naar de Altstad van Dresden.  Hier wat rondgelopen en vervolgens in een bus gestapt voor de stadstour. We rijden langs de belangrijkste en oudste gebouwen. De weinige oude gebouwen die niet gebombardeerd zijn in de oorlog liggen verspreid door de stad. Je mag bij iedere halte uitstappen  als je de gebouwen beter wil bekijken en met de volgende bus weer verder gaan. De route loopt ook langs de kastelen aan de Elbe. Er is nog een als kasteel in gebruik de andere zijn verbouwd tot hotel en restaurant.
Voor het restaurant Waldhoven stappen we uit en nuttigen hier lekkere koffie met apfelstrudel.We stappen niet weer in de bus maar volgen de route lopend. Zo komen we bij de “molkerij”, waar melk, karnemelk en diverse soorten kazen kunt proeven en kopen. We lopen terug naar de ????  platz waar de tour begon. Vandaar bekijken we de Altmarkt en eten we een broodje/patatje currywurst en maken een wandeling om de vrouwenkerk. In een soort Media winkel doen we nog wat inkopen en dan gaan we bepakt en bezakt naar onze overnachtings-plaats aan de Elbe terug.


Polen
 
Het is nog maar een klein stukje naar Polen. 22/8
De weg in Polen is niet erg goed, grote sporen in het asfalt van de zware vrachtwagens.
Sommige huizen zien er heel leuk uit, wat kleur en vorm betreft maar we zien ook veel betonnen flatgebouwen. Doordat ze de gebouwen een kleurtje hebben gegeven ziet het er minder somber uit. Het is van die typische oostblok huizenbouw. Gelukkig is niet alles meer zo grijs en grouw . Een houten huisje is versierd met houtsnijwerk en is blauw geverfd. Hiervoor zit een oudere mevrouw met een hoofddoekje op, wat ons gelijk aan Rusland doet denken. Rondom de huizen is geen of heel weinig bestrating. Wel hebben ze vaak een bloemen en groente tuintje. De begroeiing in het landschap is wat ruiger, het onkruid groeit weelderig. De haagjes en het gras zijn niet perkfekt geschoren, kortom het oogt allemaal wat natuurlijker. De mensen op de weg doen het kalm aan, hoeven niet zo nodig snel in te halen.
De aardappels worden met de hand gerooid. Er zijn wel traktoren en andere landbouw-machines maar niet van die grote, zware zoals in Nederland. De mensen hebben hier nog “tijd”. Een hele verademing na het jachtige Nederland en Duitsland. Het is ook een schoon land je vindt er bijna geen zwerfvuil. Alle grote supermarktenketens zijn hier vertegenwoordigd en ook het brood smaakt hier prima. Onderweg worden er groente en fruit te koop aangeboden en heel veel paddestoelen (Boleten). We eindigen de dag op camping Palotsky die we op onze weg naar het oosten tegenkomen.( Slotty 12 =  € 3,--).
De kleine rustige camping ligt aan een stuwmeer in de heuvels.
Na een rustig ontbijt 23/8 zetten we onze reis voort richting Auschwitz.  We rijden door bossen heuvel op en af en komen door diverse dorpjes. Het ene dorpje is wat mooier dan het andere maar de mijnwerkersdorpjes zien er grauw en grijs uit. Weinig groen en overal beton.
Er is weing verkeer op de weg  en toeristen zien we al helemaal niet in dit gedeelte van Polen.
Het laatste stukje naar Auschwitz rijden we over de snelweg. Hier is men nog druk bezig met het laatste stukje snelweg wat de ene snelweg met de andere moet verbinden.
We komen uit bij Auschwitz 2-Birkenau.  Hier zaten ongeveer100.000 mensen in augustus 1944. Het terrein is ongeveer 425 are groot met daarop 300 gebouwen. Er stonden 4 gaskamer met crematoriums en nog twee aparte gaskamers. Alle mensen die niet bruikbaar waren in Auschwitz 1 werden doorgestuurd naar Auschwitz 2 en gingen de dood tegemoet.
De omstandigheden hier waren verschrikkelijk. De mensen moeten hier gigantisch hebben geleden. De barakken waren van hout gemaakt met grote kieren waar weer en wind zo naar binnen kon komen. Ze lagen 3 etage’s hoog op een laagje stro met een enkele deken. De vloer bestond uit aangestampte aarde.  Op elke etage lagen minstens 8 personen. Vooral in de winter moet het vreselijk zijn geweest. En daarbij onvoldoende voedsel en water en overdag hard werken.  Tussen de resten van crematorium  2 en 3  staat sinds April 1967 het Internationale Monument voor de Slachtoffers van Auschwitz. Dit kamp was de grootste van de 3 kampen. Heel indrukwekkend. We gaan terug naar het dorp waar ook Auschwitz 1 staat. We overnachten op het bewaakte parkeerterrein wat erbij hoort samen met met een aantal andere campers.
Als we wakker worden 24/8 zijn er al aardig wat camperburen vertrokken. Wij gaan eerst nog Auschwitz 1 bekijken. Mensen die in dit kamp bleven moesten werken en werden ingezet waar ze nodig waren of werden gebruikt voor medische experimenten. De barakken hier zijn van steen waar later door de gevangenen nog een etage bovenop is gebouwd. Men was meer beschut tegen weer en wind. Bevoorrechte gevangenen hadden hier wat meer woonruimte en privilages. Gevangenen die ooggetuige waren van de gruweldaden van de Duitsers werden uiteindelijk ook bijna allemaal vermoord. In sommige barakken kun je zien hoe de mensen hier moesten leven,  in een kamer zijn alle schoenen verzameld die er toen waren, er is een zaal met borstels, kammen , wasbakjes, scheerkwasten en kommetjes, een zaal met allemaal koffers. En er was een zaal waar alle balen met menselijk haar werd tentoongesteld ongeveer 7000 kg.  En zalen vol met foto’s van mannen, vrouwen en kinderen die nog in leven waren bij de bevrijding en die totaal uitgehongerd waren.  GRUWELIJK  GRUWELIJK.
Je kunt eigenlijk niet bevatten dat mensen elkaar zo iets aan kunnen doen. Je wordt er stil van.
Auschwitz kent veel bezoekers, het zijn de enige “toeristen” die we in dit land tegenkomen.

 

Tsechie

We gaan verder, op weg naar Tsechie. Het is vandaag mooi zonnig weer. In Tsechie is het ook nog lekker rustig. Het ziet er hier al weer wat meer geknipt en geschoren uit. Vaker iets van bestrating rondom de huizen en meer aangelegde tuintjes. De kwaliteit van de wegen is ook wat beter. In de plaats Hranice zoeken we camping”Hranice op. Voor we het terrein op kunnen moeten we onder het spoor door wat maar net lukt. ( 185 kronen =  €                    Deze camping heeft ook alleen maar het hoog nodige (w.c en douche) aan voorzieningen. Wel is er een snackbar met bier. We gaan de stad in voor een pizza en wandelen wat rond in het centrum. Wel een gezellig plaatsje.
Vandaag 25/8 komt de regen met bakken vol uit de hemel vallen en is er niet een klein stukje blauw te bekennen. Toch maar wat gaan toeren. Eerst richting Brno waar nog wel wat bezienswaardigheden moeten zijn maar ons boekje vermeld er erg weinig over. En men geeft de bezienswaardigheden niet of heel summier aan. Ze zijn nog niet op toeristen ingesteld.
De omgeving is prachtig  en zeer afwisselend. We rijden door bossen en dan hebben we weer een doorkijkje naar open land. Over heuvels en vlakke landbouwgronden. Er is weinig verkeer.  Ook zien we maar een enkele camper of caravan . In een dorpje kopen we nog wat lekkere broodjes. Omdat het maar blijft regenen besluiten we om maar door te rijden naar Praag. We nemen de snelweg waar we bij het pompstation nog een autowegvignet kopen (650 kr) anders mag je niet op de snelweg rijden.
Aan het eind van de middag arriveren we in Praag  op camping ‘Camp Prager”. Een kleine basic camping aan de rand van de stad, maar heeft goede mogelijkheden om met de bus en metro de stad in te gaan. (375 kr p.n.) Hier staan nog een paar gasten maar het blijkt dat augustus een rustige maand is. In september verwachten ze de “pensionarissen” weer. Het weer is wat opgeknapt en we kunnen nog even lekker in de zon zitten.
Met de bus en metro 26/8 naar de stad gegaan. We wandelen wat rond in het centrum wat er prachtig uitziet en s’middags hebben we een citytour gedaan. Daarna wandelend over de Karlsbrug naar de Burg van Praag. Het lijkt wel een stad binnen in de stad. Mooie gebouwen en gezelllige straatjes met terasjes en soevenierhandel. Bij de St. Vith kerk is het zo druk dat we er niet eens binnen komen. Dan maar een rondje om de kerk en Kleine Seite. Via de tuinen van paleizen, waar we  “hofke sjonge” bij het zien van zoveel druiven, gaan we naar de brug terug. De oude brug ligt over de rivier de Moldau samen met verschillend nieuwe uitvoeringen. In een smal straatje zien we een mooi klein restaurantje wat niet propvol zit en waar we heerlijk gegeten hebben. Onderweg nog paraplu’s gekocht want het regent weer regelmatig. En er zijn veel, heeeeel veeeeel toeristen in de stad. Na het eten weer terug naar de camping.
Zondag 27/8 hebben we uitgeslapen voor zover dat mogelijk is met buikproblemen. Nog even de stad in gegaan. Bijna alle winkels en restaurants zijn open. Ook de bus en tram tijden zijn onveranderd. We slenteren wat rond bij de brug en zitten op een terrasje aan het Wenzelplein. Aan het eind van de middag weer terug naar de camping Ook vandaag weer veel bewolking en regen. Morgen maar weer verder toeren.
Vandaag 28/8 gaan we eerst richting Pisec een stad in Zuid Bohemen. Buiten de stad is het weer rustig wat toeristen betreft. We volgen een weg langs de Moldau, volgens onze kaart moeten hier veel campings zijn maar we zien er maar een die aangegeven wordt. Het is heerlijk rustig , de wegen zijn soms wel een beetje smal voor de truck. In dit land geen brede racebanen vol auto’s. Er worden hier en daar wel snelwegen aangelegd maar verkeer is er nog niet veel. We rijden weer een mooie route met wisselende landschappen. Dan weer bos, dan open velden of landbouwgrond maar overal heuvels.  We hebben overdag wat lichte buitjes maar ook wat zon. Als we s’avonds de camping  “Kemp Novy Rybnik” oprijden begint het weer flink te regenen. (220 kr p.n.)  Grote camping, ook aan een meer.
Ook vandaag 29/8 gaan we maar weer rijden.  Het is met 10 graden koud en bewolkt weer. Eerst gaan we richting Pilsen over een rustige weg. Bij de stad aangekomen rijden we verder over de snelweg richting Duitsland. Hier is wel wat meer verkeer maar nog steeds niet druk.


Duitsland

Na de grens gaan we weer weg van de snelweg en volgen een groene toeristische route naar de stad Amberg waar dicht bij het centrum een camperplaats moet zijn. In Duitsland is dan ook echt alles weer geknipt en geschoren. Alles even keurig en netjes en vol regeltjes. Alleen aan de bouw  en de grootte van de huizen zie je dat het hier nog niet zo welvarend is als in het westen van Duitsland. We rijden nog steeds door een heuvelachtig landschap. In de stad vinden we al spoedig de camperplaats maar deze blijkt dicht te zijn. Er staat keurig netjes waar we wel kunnen parkeren. Bij het zwembad. Maar ook hier staan geen campers. Eerst maar even de stad in. Het is een mooi en gezellige binnenstad die door een gracht is omgeven en die via een aantal bruggen bereikbaar is. Bij het toeristenbureau vinden we een plattegrond van de stad en hier staat de camperplaats op weer een andere lokatie. Na een wandeling de truck weer verhuisd naar z’n juiste plek en toen maar weer de stad in voor een lekkere snitsel of iets dergelijks en grote pullen bier. Vandaag was het afwisselend bewolkt met regen en ook af en toe de zon.
We toeren weer verder 30/8 nu de toeristische route naar Nurnberg. Aan de zuidkant van de stad vind je een camperplaats naast een Esso pompstation.  De U-bahn heeft vlakbij een halte en je bent dan ook zo in het centrum van de stad. Het centrum valt heel erg tegen, er vindt deze week ook een festival plaats maar net op woensdag is er niets te beleven. We eten een broodje curry-worst en shoppen nog wat en gaan dan verder naar de plaats Rothenburg a.d. Tauber.We nemen de weg door het Natuurpark Frankenhohe waar ook niet veel verkeer is.
We hebben bewolkt weer maar af en toe komt de zon te voorschijn. Half vijf in de middag hebben we P2 gevonden waar de campers mogen parkeren en overnachten. Ook weer vlakbij de binnenstad. Het is weer een prachtige oude binnenstad, vol historische gebouwen en oude klinker/ keien wegen  en is omgeven door een stadsmuur.We hebben een stukje over de stadsmuur gelopen en hier en daar heb je dan een mooi uitzicht op de rest van de stad en zie je eventueel de aanstormende vijanden op je af komen……………………                               Wat ooit gebombardeerd was is weer in oude stijl opgebouwd en vormt nu weer een geheel met elkaar. We eten vanavond maar een bij een chinees. Heerlijk. Ondertussen zijn de regenbuien weer losgebarsten.
De zon schijnt als we wakker worden 31/8 en de wereld ziet er een stuk vrolijker uit. We gaan nog even naar de Altstad waar ik nog wat quiltmateriaal wil kopen. Maar de eigenaar wil vijf minuten voor de openingstijd nog niets verkopen. Als dit 15 minuten na de openingstijd nog steeds zo is wil ik niets meer kopen en heeft hij pech want ik wacht niet langer.
Via de hoofdstraat lopen we weer terug , kopen nog wat Rothenburgen Shneeballen en nog wat lekkere dingen voor op de BBQ.  Dan maar op naar Wetzlar waar het Willy’s Globe Trotter Treffen weer wordt gehouden. We volgen eerst  een gedeelte van de Romantische Strasse Route. Ooit hopen we de hele route een keer te rijden. Maar ja we willen zo veel….
Bij Wertheim komen we weer op de snelweg en na 1,5 uur arriveren we op het terrein van Willy. Een half uur later is ook Pieter van de partij. Gezellig. Eerst maar naar de Wallmarkt geweest voor de nodige boodschappen, wijn en biertjes. Arend en Pieter kijken dan alvast even rond op het terrein er zijn al veel mensen met hun trucks aanwezig. Als de heren terugkomen is de macaroni klaar en kunnen we die zowaar buiten opeten.
De volgende 1/9 dag beetje uitgeslapen en om half 10 zitten we aan de koffie met brood en cake. Arend en Pieter stallen de door Pieter meegebrachte spullen uit voor de truck en hopen dat er maar flink wat van verkocht wordt. Vooral de grote autobanden hopen we te verkopen. Verder wandelen we wat over het terrein, treffen bekenden van vorige jaren en maken hier en daar een praatje. Er komen nog steeds trucks bij en ook een camper als een bus met aanhanger er achter waarop een auto staat. Volgens mij ben je dan op het verkeerde treffen. Maar misschien willen ze ook wel iets anders………… S’avonds wat  BBQen.
Ook de zaterdag 2/9 gaat zo voorbij. Nog een keer naar de Wallmarkt om wat te shoppen en dan maar weer eens de nieuwkomers bekijken, paar trucks van binnen bekeken en ja misschien toch nog eens iets anders ???? Voorlopig houden we het bij Hotel Benz.


Zondag 3/9 is het weer tijd om huiswaarts te keren. De banden zijn op 1 na verkocht en veel van de anders spullen ook, maar ja er wordt natuurlijk ook weer wat gekocht dus hebben we toch nog lading op de terugweg.  S middags ongeveer 15.30 uur zijn we weer in Suwald. Pieter brengt ons nog naar Kolfbaan waar we de auto ophalen zodat we morgen ook nog vervoer hebben. Terug naar Suwald waar we een begin maken met het uitpakken van de truck  en om 6 uur staan Aart en Else op de stoep met de avondmaaltijd. Lekkere hapjes en Moussaka.  Mmmmmm Tussendoor de wasmachine nog eens gevuld want alles moet morgenavond wel schoon en droog zijn.
Vandaag 4/9 maken we de truck verder leeg en schoon. Daarna naar Burgum om de laatste boodschappen van het Nigeria-lijstje te kopen. Nog een visje eten bij de visboer en dan de auto weer inleveren. Jan en Dieke brengen ons weer naar Suwald en dan de koffers maar inpakken om morgen weer naar Nigeria terug te vliegen.
 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement