Login

Het is weer tijd om verder te gaan 6/4. Eerst even bij de Marjane supermarkt wat voedsel ingeslagen wat verder op het platte land niet is te krijgen. We nemen de zelfde weg terug als we gekomen zijn maar nemen even buiten de stad de afslag naar Ouarzazate. Het gaat allemaal prima.Nog wat diesel getankt en zo toeren we tot een uur of 1, dan zien we een vlak stukje op de berg en gaan daar maar even wat eten en van het uitzicht genieten. We staan nog niet stil of de eerste kijkers zijn al aanwezig. Het waait hier behoorlijk maar de zon schijnt. Terwijl het ei in de koekepan ligt te bakken zien we een zelfde type truck aan komen rijden en ze stoppen bij ons op het plateau. Het zijn Joop en Adrie met hun Daf, die hier al een tijdje rondtoeren. Zij willen dezelfde route gaan rijden als wij, over de Tizi-n-Tichka pas en via een weg door de binnenlanden naar Ait-Benhaddou en we reizen dus samen verder. Het weer is omgeslagen. Het is zwaar bewolkt en het gaat regenen. Hoe hoger we komen hoe slechter het wordt en veranderd de regen in natte sneeuw en er ligt een dikke laag hagels. Als we bijna bij de pas zijn komen we in de file terecht. Alle verkeer staat stil en niemand weet wat er aan de hand is. Motor maar uit en afwachten maar.Na een poosje begint het van de andere kant weer te rijden en als die file is weggewerkt kunnen wij weer verder al gaat het langzaam en moeten we om een paar pechgevallen manouvreren. We passeren een paar vrachtwagens waar koeien en paarden in worden vervoerd. Langs de route worden er overal stukken kristalachtige steen aangeboden in allerlei kleuren. Eenmaal over de pas wordt het weer wat beter, het regent nog wel maar hier ligt geen sneeuw of hagelstenen. Maar als we de afslag naar Telouet nemen ligt hier wel weer sneeuw/hagelstenen en regent het nog aardig. Hier en daar is de weg aan de kant wat verzakt en/of lopen er water en modderstromen over de weg. Om een uur of 6 stoppen we op een mooi plekje bij een dorpje. Wat drinken en eten en voor we het weten is het al weer laat.

Vandaag 7/4 rustig ontbijten  en een wandeling met Benji voor we verder gaan. Het weer is opgeknapt en de zon schijnt. In Telouet is het marktdag en daar nemen we een kijkje. Kunnen we gelijk brood kopen. Het lijken allemaal wel 2e hands artikelen, alleen de theeglazen zien er als nieuw uit. Er is voldoende groete en fruit te koop ook wordt er stro of hooi uit een vrachtwagen die aan alle kanten uitpuild van dit spul. Na de markt gaan we de oude Kasbha Dar Glaoui bekijken. T'hami el Glaoui leefde hier nog tot 1956. De kasbha brokkelt al aardig af. We mogen de grote zalen bekijken waar de mozaik en stucwerk nog redelijk intakt is. Er zit mooi fijn traliewerk voor de ramen. Op het dak hebben we uitzicht over het veld en op de ooievaar die een nest maakt op een pilaar van de muur.
De weg naar Air Benhaddou is overal verhard. De bergen varieren in kleur, diverse bruintinten afgewisseld met groene tinten. We volgen de rivier waarlangs tuintjes zijn aangelegd waar de graan nu bijna klaar is. Het groen is hier echt zoals in de lente groen kan zijn, helder en fris van kleur. We lunchen met uitzicht op mooie bergen en in gezelschap van drie heren die van alles te koop hebben waar we geen interesse voor hebben. Dan nog naar de Kasbha Ait BenHaddou, die kasbha is van buiten gerestaureerd maar van binnen is er nog niets aangedaan. Enkele families wonen er nog. We bekijken hier een huis dat uit 4 verdiepingen bestaat en 4 torens heeft. De torens zijn voor de vrouwen bestemd. Begane grond voor het vee en overige verdiepingen voor koken, wonen en de bovenste voor de vrouwen. Het is hier drukker met toeristen dan we tot nu toe gezien hebben. Het is dan nog een klein stukje naar de camping Tissa waar we overnachten. Benji heeft de truck van Joop even doorgesmeerd en heeft hierbij zichzelf niet vergeten en zag er niet meer uit. Dat wordt douchen voor Benji, hij was hier niet blij en heeft een hele poos niet gemiauwt tegen ons.

Van camping Tissa naar Gorges Du Dades(Dadelkloof) 8/4. Het eerste stuk gaat over de verharde weg via Ouarzazate en Skoura en de wereld wordt hier steeds kaler. Meer stenen, zand en kleine struikjes. In Skoura brood gekocht en een kopje koffie gehaald bij een restaurant. Hier is ook de afslag naar een binnendoor weg. Het is eerste stuk is verhard en is geen probleem, maar uiteindelijk lopen we dood op een smal weggetje waar de vrachtwagend niet door kunnen. Onderweg al een paar keer naar de weg gevraagt maar we kunnen de juiste afslag niet vinden. We zien een paar keer een pad en een daarvan is de afslag maar het is niet geschikt voor ons. We zijn te breed. De bergen zijn hier wat rotsachtiger en hebben aparte vormen. Waar de rivier aardig water bevat zien we ook hier overal tuintjes. We zien verder in de dorpjes en onderweg maar weinig putten dus waar de mensen hun  water halen is ons een raadsel. Vaak ziet het er naar uit alsof de dorpjes zo tegen de hellingen zijn geplakt en gaan op in hun omgeving. Dezelfde weg terug na een lunch pauze en dan maar via de verharde grote weg naar de Gorges. Af en toe ziet het wat groen van de palmen maar het is toch overwegend stenerig.
We eindigen vandaag bij Hotel Tamlalte die ook een camping heeft en zit al een stukje in de kloof.

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement