Login

Het is een rustig ontwaken op de Tamlalte camping 9/4  we horen voornamelijk vogelgeluiden. Na het ontbijt en de koffie gaan we samen met Joop en Adrie een motortochtje maken door de Dadeskloof. Er zijn grote rotsblokken met ronde en scherpe vormen. Ziet er erg indrukwekkend uit. Na de kloof zijn de bergen weer ronder van vorm en hier en daar groeit ook een struikje. We moeten een paar keer een riviertje doorwaden wat prima gaat. Bij een van de doorwadingen komen we in een stukje bouwland terecht waar wel een klein paadje langs gaat maar ook een geultje.....Je begrijpt al wat er ging gebeuren denk ik. Eerst het voorwiel in de prut, ik afgestapt maar dat hielp niets ook het acherwiel wilde het geultje in. Daar sta je dan, gelukkig waren er daar voldoende mannen aan het werk en gezamelijk hebben ze de motor weer op het drogen getild. Verder de bergen in tot ongeveer 2200 meter hoogte. Het was daar erg vredig op de kale rotsen. Alleen een vrouw en een man met ezels die volgeladen waren met droge bosjes kwamen langs. Een leguaantje kwam even zonnen. Maar was al snel verdwenen na onze bewegingen om hem eens goed te bekijken. Op de terugweg hebben we lekker gegeten in een restaurantje aan het water net voor de kloof.
Uitbuiken doen we op de camping waar we weer worden verwelkomt met een glaasje thee.

Zondag 10/4 gaan we verder of eigenlijk terug door de Dadelkloof naar Tinegher en verder naar de Todrakloof. In de stad Tinegher moeten veel palmbomen staan maar we zijn nog niet echt veel tegengekomen misschien aan de andere kant van de stad. In de stad stoppen we voor koffie maar zodra we uitstappen worden de heren aangesproken door een Marokkaan die in Nederland heeft gewoond en ons wel even de markt wil laten zien en voor we het weten zitten we weer bij een wonderdokter die voor elke kwaal een kruidje heeft. In de hoofdstraat zijn verder alleen maar kledingzaken voor dames maar we moeten ook nog even naar een Berber mevrouw die mooie tapijten weeft en/of knoopt. Zij kaard en spint zelf de wol van schapen en kamelen. Ook wordt er gebruik gemaakt van de vezels van de agave. Agavezijde... De familie woont een half jaar in de stad en een half jaar in de bergen. Ze heeft vooral tapijten in de kleuren van saffraan, henne en indigo en de natuurlijke kleuren van de wol van de beesten. We drinken nog een kop koffie in de hoofdstraat en gaan dan verder door de Todra kloof. Het is weer een prachtig stukje natuur waar veel Marokkanen hun zondag doorbrengen. We kunnen er nog maar net langs met de trucks. Overal staan auto's. Langs de rivier staat een hele strook palmbomen. Veel hotels waarvan sommigen een camping hebben staan langs de route. We gaan de kloof door en alles is weer kaal en groots. De weg is nog steeds van asfalt. We stoppen bij Les Amis camping in Tamtattouchte. Het is een mooie camping met hotel en restaurant. We krijgen weer thee aangeboden door de eigenaar die ook gids is bij trekkings en bergbeklimmers. Hij verteld dat ze sinds een jaar stroom hebben. Hij raadt ons ook een mooie route aan die bijna niet door toeristen wordt gereden. De weg van de route bestaat nu overal uit asfalt en is ook voor de trucks geen probleem.

 
Vandaag is het 11/4 en vieren we Arend z'n verjaardag met kwarkgebak. Joop en Adrie hebben besloten om nog maar een paar dagen met ons mee te gaan. Joop wil graag met Arend in de grote zandbak spelen..... We gaan niet terug via de Todrakloof maar gaan het rondje bovenlangs rijden wat de eigenaar ons heeft aangeraden. We gaan door grootse landschappen die vooral kaal zijn. Boven op de bergen worden appelboomgaarden aangelegd.In de dorpjes is niet veel te beleven. Wel staan de kinderen hier langs de kant van de weg te zwaaien en vaak vragen ze om dingen, bonbon, pen. We komen nu ook door een prachtige kloof van rotsen. Zoals overal zijn hier ook tuintjes langs de rivier. Er wordt graan verbouwd en een soort kruid wat we niet thuis kunnen brengen. Na de kloof komen we weer in dor gebied. De bergen bestaan uit zand en stenen met een dor soort struikje er tussen en rondom is niets anders te zien dan nog hogere bergen. Als we bij Boulmina komen wordt het weer wat groener. Hiet staan ook weer palmbomen in de dorpen. Vanaf Tinejdad is het aardig vlak en wordt het steeds kaler. Als de bergen weer in zicht komen zoeken we een plaatsje om te overnachten. Dit lukt prima, we staan achter een paar heuvels maar het is toch door iemand gezien. Even later komt er al een brommertje aangescheurd maar gaat zonder iets ons voorbij, maar nog geen tel later staat er vanaf een afstandje een meisje naar ons te kijken en komt stapje voor stapje dichterbij. Ze krijgt een koekje en wat water en blijft wat kijken totdat ze geroepen wordt. Daarna komt de hele familie langs inclusief de kudde geiten en schapen. Maar na een poosje hebben ze het wel gezien en gaan weer verder. De avond blijft stil en we kunnen nog even rustig buiten zitten want de temperatuur is hier wat hoger dan waar we de afgelopen dagen zijn geweest. 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement