Login

The Gambia


Woensdag  11 januari 2012 rijden we om kwart voor 3 in de nacht naar Schiphol waar we binnen 2 uur arriveren. Bij de douane worden van allebei de handbagage gecontroleerd.  Na een tussenlanding in Faro waar we moeten tanken landen we om 13.30 uur op Banjul Airport. Het is hier 1 uur vroeger dan in Nederland.  En heerlijk warm. We worden met een bus naar onze bestemmingen gebracht. Het lijkt wel of half Nederland  naar Gambia gaat, zoveel Nederlanders hadden we niet verwacht. We worden afgeleverd bij de Riyan Appartementen. Het ziet er goed uit. Alles schoon en de deuren kunnen op slot. Het appartement ligt wel aan de straatkant en we zien en horen hier veel verkeer langs gaan.
Als we de spullen in de kamer hebben gebracht gaan we eerst maar even een rondje lopen even wat verkennen. We hebben toen al heel veel "vrienden" gemaakt of we hadden ze al. De blanken zien er ook allemaal hetzelfde uit natuurlijk alleen het kleurtje wil nog wel eens wat verschillen. Tegen de tijd dat het echte wit plaats heeft gemaakt voor een wat andere tint heb je ook veel minder "vrienden". Je kent dan alle verhaaltjes al die ze vertellen om jouw interresse te wekken. Naast ons is een supermarkt waar je ook geld kan wisselen als je daar je boodschappen doet. Voor € 1,00 krijg je ongeveer 39 Dalassi. Heel handig. Aan de andere kant zit Henry's Bistro, hier hebben we s'avonds lekker gegeten.

Vandaag 12/1 worden we opgehaald door Sunweb Tours voor een info uurtje in het Djeliba Hotel. Ze vertellen wat over de mensen  die van alles van je willen of je overal mee willen helpen en hoe hier mee om te gaan want het is
soms wel heel erg hinderlijk. En overal moet voor betaald worden. Ze stellen een paar plaatselijke tour operators voor waar we de tripjes bij kunnen boeken. We gaan voor een 4Wheel Drive Adventure en zijn benieuwd hoeveel avontuur hier wel niet in zit. Dan hebben we het wel bekeken bij de info en gaan via het strand naar het Bijilo Nature Forest Park. Op het strand worden we door veel "Lamin's" aangesproken die allemaal wat aan ons willen slijten.
We lopen 4,5 km door het Park waar we veel Patas aapjes zien de rode Colobus apen zien we niet. De apen komen dicht bij doordat mensen ze met pinda's voeren. Dit wordt niet aangemoedigd door de lokale gidsen, het wordt gelijk genoemd als je het park betreedt.  Ook zien we verschillende vogels oa duiven, groenbruin vogeltje, een zwart met rode borst. We zijn beginnende vogelaars en weten dus nog geen namen te geven aan diverse vogels. Ook zijn er nog wat vlinders te zien. De route is niet moeilijk te volgen en wordt door verschillende kleuren aangegeven. Na wat gegeten te hebben bij Al Baba gaan we op zoek naar ene Lamin ,die Arend via e-mail heeft benaderd voor een tourtje door het land, bij de taxi standplaats. We vinden een Lamin K maar deze denkt dat we een andere Lamin moeten hebben en we krijgen zijn tel nr om straks te vergelijken met diegene van de website.  We lopen terug naar het appartement. Komen langs een artist centrum waar stofjes, kant en klare jurkjes, bloesjes en broeken te koop zijn, tassen, houtsnijwerk en heel veel armbanden en kettingen in alle soorten en maten. Bij een  meneer die bezig is met houtsnijden blijven we even staan om te kijken en kunnen bij hem zwart verfpoeder kopen om onze afrikaanse tafeltjes weer wat op de knappen. De buurman komt ondertussen en spelletje met mij spelen. Een plank met 10 kommetjes er in waar we starten met 4 knikkers in elk kommetje. Leuk om te doen. Zie je het hier al voor je dat een winkelier een spelletje met je gaat doen ???.   Hier hebben ze nog tijd.
De hostes laat weten dat we morgen mee kunnen met de rondrit. Gegeten bij Boucaru. s'Avonds toch nog met de juiste Lamin gesproken , hij kan niet op de dagen die we willen en de reis naar het Parc International de Niokolo-Koba in Senegal wordt ook wel erg duur.

We worden 13/1 om 8 uur opgehaald voor ons tourtje met de 4 Wheel Drive Vrachtwagen.  Als eerste brengen we een bezoek aan een schooltje wat door vrijwilligers gerund wordt en met geld van donaties is opgebouwd. De kinderen en wij zingen om beurten en als laatste is daar de collectebus waar iedereen wat in mag doen...... Vervolgens gaan we door naar een "artist", de drummer voert eerst heilige rituelen uit in vol ornaat waarbij niet gepraat mag worden en ook geen foto's worden gemaakt.  Deze rituelen moeten hem beschermen tegen messteken en ander geweld.  Voor ze hun "act"opvoeren mogen we eerst het heilige der heilige aanschouwen wat dit allemaal mogelijk maakt.
Dan start de muziek, trommels in allerlei soorten waarbij ook de toeschouwers om beurten mogen meedoen. Aan het eind pakt het hoofd een mes en laat dit over z'n armen gaan zonder dat er een snee wordt gevormd. Nu kun je zien dat hij het mes heeft omgedraait en snijden dus moeilijk wordt. Ook steekt hij het mes in de mond en laat het door een mondhoek weer tevoorschijn komen zonder dat er bloed aan te pas komt !! Ook hier mogen we een donatie achterlater. Verder gaat het  naar de stad Serekunde waar we de markt verkennen. Het is hier allemaal erg smal, je kunt elkaar maar net passeren. De visafdeling ruikt zoals gewoonlijk weer heel sterk. Het is erg druk op de markt en we mogen niet afwijken van de geplande route anders verdwalen we....... Tot nu toe hebben we nog steeds asfalt gehad onder de wielen.  Maar we gaan nu toch over zandpaden verder. Op weg naar een dorpje waar ze palmwijn maken en die we mogen proeven er is hier ook de zeer sterke drank zum zum die hier ook wel "quickly die" wordt genoemd. Het is zeer zeker vuurwater...... Hierna volgt de echte bush trip richting strand waar we onze lunch nuttigen. Na de lunch rijden we naar Tanji. Een vissersdorp waar de vis ook gerookt wordt en we zien veel aktiviteit in en rond de schepen en op het strand.  De 4 wheel trip zit erop en iedereen wordt weer bij z'n verblijf afgezet.
s'avonds hebben we nog contact met Betske en Bakary voor een trip door het land. Zij kunnen wel op de dagen die ons het beste uitkomen en we besluiten om met hun in zee te gaan. Park in Senegal is geschrapt. Maandag 6.30 vertrekken we.   Morgen gaan we met hun naar de markt in Banjul.   We eten in Denmark restaurant.

Op zaterdag 14/1 gaan we wat wandelen. Het blijkt dat het vandaag sanitationday is (schoonmaakdag) en dan mogen er geen auto's rijden en iedereen moet z'n eigen stukje erf/grond, bedrijf schoonmaken. Al het vuil wordt op hopen geveegd en in brand gestoken. Hier en daar is de geur niet bepaald aangenaam. We kunnen dus ook  niet naar de Albertmarkt in Banjul. Betske en Bakary zijn tegengehouden door de politie. Normaal hebben ze altijd de laatste zaterdag van de maand schoonmaakdag, dus werden zij ook verrast. In omgeving van Kotu en de Kotu rivier zijn veel vogels te zien.  Als we die richting uit lopen komt Lamin ook weer even een praatje maken en hij wijst ons een pad achter de plantenkwekerij langs Hier zien we  plevier, duiven, lepelaar, ibissen en een ijsvogel (zwartwit).  Wat gegeten in een standrestaurantje daarna wat luieren en lezen bij het zwembad die tussen de appartementen in ligt. s'Middags gaan we weer naar Kotu en zien dan de grijswitte Neushoornvogel met de rode snavel. Onderweg worden we aangesproken door Yanks, hij is een birdwatching gids en is opgeleid door de Gambian Bird guide Association. Hij laat ons nog verschillende vogels zien en vraagt ons mee te komen naar hun office waar alle birdwatchers samenkomen. In een boom langs het pad zien we een                            , en verschillende birdwatchers komen erop af . Dit soort zie je niet zo vaak dichtbij. In de schuilhut bij de office zien we nog wevervogels en een prachtige vogel met rode borst en geel petje........ Het is erg leuk en we spreken met hem af dat we volgende week zondag een dag met hem gaan vogelen. We wandelen nog een stukje in Kotu en gaan met de taxi terug naar het appartement. Vanavond gegeten in Scala, heerlijk eten. Bij thuiskomst  is Lamin daar ook en groet ons en we vragen hem of hij morgen met ons mee wil naar de Albermarkt in Banjul met de Tanka-tanka, minibus. Vindt hij leuk en volgens hem is de markt wel open.


Zondag 15/1 gaan we in de gele taxi (7 dh)eerst naar Serekunde om vandaar met de minibus naar Banjul te gaan met Lamin als gids. Banjul binnen gekomen via de Arch 22, boog op 35m hoge kolommen. Gebouwd ter herrinnering aan de militaire coup van 22 juli 1994 die zonder bloedvergieten is gepleegd. In de stad is het stil. Er is ook geen hoogbouw in Banjul. Met twee verdiepingen is het klaar. Weinig verkeer en op de markt is het ook niet echt druk. We lopen wat rond en gaan op zoek naar stofjes voor de camper en een lang hemd voor Kees. Dit laatste is geslaagd al is het niet helemaal wat we voor ogen hadden. Via het Juli 22 plein  lopen we naar het oude deel en bekijken we ook even de terminal van de veerboot naar Barra. Het is vandaag warm en  we koelen wat af met een koude cola die we zittend voor een winkeltje onder het afdakje opdrinken. Hierna weer met de minibus terug naar Serekunde en met de taxi terug naar Kololi.  Na een broodje gaan we op zoek naar de 2 campings die hier in de buurt zitten. Een taxi weet de weg naar Camping Sukuta waar we kijken of er nog bekenden met een truck staan. De beheerder is aanwezig en we mogen wel even rond kijken maar er waren geen Nederlanders en ook onze Duitse vriend was weer verder getrokken. Bij Camping Gambia worden we minder vriendelijk ontvangen. Komen het terrein niet eens op. Er wordt door een luikje gemeld dat er geen Nederlanders zijn. We gaan weer terug en laten ons afzetten bij Poco Loco waar we wat drinken en nog een strandwandeling maken. Het is vandaag vol met de eigen bevolking die in het weekend masaal ontspannen op het strand. Ze voetballen, doen aan bodybuilding, maken muziek en hebben een hoop plezier. We zien opvallend weinig toeristen.  Betske stuurt een sms met de mededeling dat de trip niet door kan gaan, ze is ziek. Jammer  Yanks gebeld of hij mee wilde en een auto met chauffeur kon regelen. Dit moest wel lukken. Afgesproken dat we morgen de auto bekijken en kennis maken met de chauffeur. 'Avonds gegeten in restaurant Domino in Kotu waar we van een buffet konden genieten met muziek.

Vanmorgen 16/1 om 8 uur al naar de birdwatching office om de auto te bekijken. De chauffeur die tevens vogelaar is laat z,n auto bekijken en het ziet er goed uit. Ebrima is trots op z'n auto en zorgt er goed voor.  We gaan vanaf woensdag met hun op stap. Terug naar kamer om te ontbijten en omdat we allebei een beetje gaar zijn houden we een rustdag. Dit houdt in dat we wat luieren, lezen en slapen bij het zwembad. Aan het eind van de middag laten we ons naar Cape point brengen. Hier lopen we een stukje over het strand en zien dan een krokodil liggen op het land aan een poel bij restaurant Calypso. Z'n metgezel ligt in het water. En nergens een waarschuwing dat je krokodillen kan tegen komen...... We horen daar dat je in dit stuk s'nachts ook niet op het stand mag komen omdat niemand weet hoever de krokodillen op het strand zitten. We gaan het dorp weer in en eten bij Mr Bass waar het eten ook uitstekend is. Taxi terug is 100 dalassi.

Houden ook vandaag 17/1 nog wat rust. Vanmiddag naar Senegambia gegaan om geld te pinnen, de heren hebben een voorschot nodig om wat spullen in de slaan en benzine te kopen. Via Senegambia Hotel gelopen waar we de kaarten op de bus hebben gedaan. Zelf kopen we ook nog proviand voor het tripje. Daarna de tas ingepakt die mee gaat. Eigenaresse ingelicht dat we een paar dagen op stap gaan. Vind ze een heel goed idee. Binnenland is ook mooi.
Gegeten bij de buurman Henry's Bistro, eten is hier ook erg goed.

Vandaag 18/1 is het dan zover, we gaan op stap met Yanks en Ebrima. 5.15 opgestaan en om 6 uur laden we alles in de auto en gaan opweg naar Banjul waar we met de ferry overmoeten steken naar Barra. We halen de eerste boot niet er is te veel belangstelling en gaan met de tweede boot mee naar de overkant. Het valt ons op dat er eigenlijk nergers hoogbouw is. De wegen zijn redelijk. Het duurt 3 kwartier voor we aan de overkant zijn en dan moet er eerst nog gegeten worden. We kijken even bij het maken van een vissersboot en de eerste vogels die we aan deze kant zien. Ebrima heeft een waterkoker en we maken een beker koffie en eten brood met kaas. Dan gaan we op weg. Hier en daar hebben we wat slechter wegdek en zitten er gaten in maar verder ook een redelijke weg. Het eerste stuk staan we vaak en lang stil en zien veel soorten vogels in bosjes. We hebben om ongeveer 14.00 u lunch, die in het dorp gehaald is, gegrild vlees waar wij ons maar niet aan wagen. We houden het op brood met worstjes. Het land wordt steeds droger en stoffiger. Er staan verschillende soorten bomen. De Baobab, cotonsilk boom met rode bloemen, een soort acacia met gele bloemen en mangobomen. In de dorpjes zie je nog veel leemhutten met rieten daken, de nieuwere huisjes hebben blikken daken. We staan nog stil bij een aantal plassen waar ook diverse soorten vogels zijn.
Yanks zal alles aantekenen zodat we thuis alles nog eens kunnen bekijken en lezen wie wat is. Om 15.00 uur zijn we in het dorpje Wassu waar de Stone Circle's staan. Ze zijn waarschijnlijk door de boeren en jagers opgeicht  en in de cirkel liggen hun koningen en chiefs begraven. Er is ook een klein museumpje bij. Na een paar uur staan we voor de ferry naar Georgtown/ Janjangbureh op het MacCarty eiland. We overnachten in Baobolong Camp. Onderweg hebben we nog een Varaan, een kameleon en een kleine lizzerd gezien.  Als diner is er een buffet klaargemaakt die goed smaakte.

Donderdag 19/1 zitten we om half 8 al aan het ontbijt. Brood, kaas, jam, honing, omelet met thee/koffie. prima dus. Om 8 uur gaan we aan boord voor ons boottocht door River Gambia National Park. Op zoek naar de Nijlpaarden. We zien in ieder geval weer veel vogels en veel verschillende soorten waaronder de zelden geziene  ............. We zijn al 2 uur onderweg maar nog geen Hippo. We varen dan weer aan de ene kant van de rivier en dan weer naar de andere kant. Maar op de terugweg is het dan zover. De schipper roept en wijst opeens naar de rechter oever maar we zijn nog te ver weg om ze te zien. Even later zien we opeens beweging . De nijlpaarden liggen op de oever en gaan een voor een het water in. Er zijn er minstens 5. Wat een kolosale beesten. Door de verrekijker kunnen we ze goed zien en het lijkt of ze op ramkoers gaan richting onze boot. Maar de schipper heeft een heilig respect voor deze dieren en blijft op veilige afstand. Het is een prachtig gezicht. Het is voor Yanks ook de eerste keer dat hij ze ziet en Ebrima ziet ze voor de 2de keer. Wat een geluk. Na 4 uur zijn we terug in het camp. De spullen in de auto gedaan, nog wat brood gekocht in de stad en dan op weg naar Basse Santa Su een handelsstad vlak bij de grens met Senegal. We stoppen zodra de heren weer iets zien. oa de roodhals bijeneter.  De weg is de laatste 70 km een zandpad, bypass van de  de eigenlijke weg waaraan gewerkt wordt. Naar het schijnt al minstens 10 jaar en het schiet niet op aldus de heren. Onderweg allemaal dorpjes met ronde hutten en rieten daken, geen bestrating overal zand. We willen eigenlijk wel eens in zo'n dorpje kijken en vragen Ebrima of dit mogelijk is. Hij wil morgen wel ergens stoppen.  Basse is een drukke, bezige stad. Ook hier geen hoogbouw  en de asfalt weg is afgebrokkelt. Er is hier van alles te koop en het lijkt wel of iedereen hier bezig is.  We moeten weer met de ferry over om in Camp Falladu te komen maar de kapitein is er niet. Ebrima stelt voor om met de kleine "zinkies" overgaan en de auto aan deze kant laten staan.
Tas eruit en hup in de minibootjes die door mankracht naar de andere kant worden geroeid. Ebrima heeft geregeld dat we rechtstreeks naar het camp worden gebracht wat ook aan het water ligt.  Hier mogen we logeren in een mooi rond  huisje waar 3 kamers in zitten. We gaan nog een keer met de miniboot over om nog even langs alle winkeltjes te lopen voor een stofje en een zonnebril voor Arend die de zijne is verloren. Voor het donker wordt gaan we weer terug naar het kamp. Hier wat drinken en dan krijgen we als diner een Gambiaans maal n.l. Benachin met kip. Smaakte lekker.


Het ontbijt 20/1 is al om half 8. De bediening is aardig maar wel wat sloom wat zelfs opmerkingen opleverd van Ebrima en Yanks. Daarna nog een rondje vogelen in het camp. We zien de kleine uil en nog een paar andere soorten vogels. We pakken onze bagage en gaan weer met het kleine bootje naar de overkant. In de stad nog wat bananen, snoepjes, koekjes en melk ingeslagen voor ons bezoek aan een dorpje. Zodra we buiten de stad zijn brengt Ebrima ons naar een plaats waar de karmijn rode kolobri mogelijk kan vliegen en we hebben geluk ze zijn er. Het zijn prachtige vogels en we zitten er een hele poos naar te kijken. Ze landen allemaal in een boom en vandaar uit vliegen ze op en vangen insekten uit de lucht alvorens weer te landen. We kunnen er geen genoeg van krijgen maar we moeten verder, we gaan naar Tendaba Camp in de plaats Tendaba. Er staat vanmorgen veel wind met veel zand/stof in de lucht. Onderweg stoppen we weer regelmatig als er weer vogels gespot zijn. Ook brengen we nog een bezoek aan een compound waar een hele familie woont. Moeder met zoons en dochter met echtgenoten en kleinkinderen. We mogen hun mooie kamer bekijken  waar de muren bekleed zijn met allerlei stoffen en er staat een bankstel. Dit is van de oudste zoon. Oma woont ernaast en de jongere kinderen slapen bij haar in de kamer.  Aan de andere kant wonen de broer en zus Ze hebben een aparte kookhut en een eigen waterput. Maar die is door de kinderen vervuild geraakt. Ze hebben nu een watertap/kraan waar ze hun drinkwater van krijgen en verbouwen hun eigen groenten. Achter op het land staat nog wat vee.Als we weer vertrekken staan ze ons allemaal uit te zwaaien. We rijden nu weer over een stuk weg met asfalt. ER worden nog 2 grote uilen gespot en nog een paar grond/loop neushoornvogels. Prachtig. Het laatste stuk van de weg is weer zandpad en we arriveren om ongeveer 6 uur in de avond bij het kamp. Mooie ronde hutten van steen/beton met kamers. Overal hebben we nog een douche en w.c. gehad bij de kamers. En ook al zit er niet uit zoals thuis, het is er maar. Vanavond kunnen we weer smullen van een buffet. Het is fris hier.

Zaterdag 21/1 zitten we om 8 uur aan het ontbijt. De temperatuur is behoorlijk gedaald en er is een harde wind. We gaan straks met de boot door kreken van het Baololong Wetland Reserve varen en trekken nog maar wat tshirts aan  onder de vesten en nemen de lakenzak mee voor het geval het nog niet te harden is. We varen samen met andere gasten  naar de overkant waar de kreken een netwerk vormen en omzoomd worden door de mangrovebos. Het is koud hier en ik doe de lakenzak maar om. Eenmaal in de kreken gaat het wel zolang de wind er niet doordringt. We zien egrets en herons, een uiltje die wel vastgeplakt lijkt aan een stam. Er zijn nog soorten bij die we nog niet gezien hebben. Na bijna drie uur gaan we weer terug naar het kamp. De Gambia rivier is wild geworden van al die wind en er staan golven van wel een meter. De motor vliegt telkens boven het water uit en er moeten meer mensen achter in gaan zitten. De schipper gaat scheef over naar de andere kant zodat we niet helemaal dwars op de golven staan. De schipper probeert de ander boot te waarschuwen om ook schever over te steken. Ze horen hem niet en hij probeert of hij met de fluit die aan mijn zwemvest zit hun te bereiken maar er is teveel lawaai. We zijn blij dat we weer aan de overkant zijn na deze ruwe oversteek van de rivier. Eerst een kop koffie om op te warmen, dan de rekening betalen en de tas ophalen zodat we weer verder kunnen met de trip. Het is maar een paar uur rijden naar Bruman brug in Kalagi. Deze zij rivier van de Gambia rivier is de scheiding tussen centraal en west Gambia. En het kamp ligt hier aan. Na de lunch hebben we even een poosje om te lezen. Van half 4 tot ongeveer 6 uur  hebben we een rondwandeling in het gebied aan de andere kant van de weg tot aan de rivier die hier een grote bocht maakt en waar heel veel pelikanen zitten.
We zien weer veel nieuwe soorten vooral meer kleine vogeltjes. Het is een pracht. Bij terug komst drinken we wat, douchen en dan is er Yassa van kip of rund. Goed te eten.

Het is vandaag 22/1 nog steeds koud. Onze nachtrust is een paar keer gestoord. om 4 uur kwamen de buren thuis en dat lag gelijk te ronken. Dan hebben we een rat op bezoek die ergens aan zit te knabbelen. Heb de rat niet kunnen vinden maar hij was in ieder geval uit de kamer. Toen het stil bleef en ik bijna weer in slaap viel begon er ergens een radio veel geluid te spuien, er werd een lang verhaal verteld, er kwam geen eind aan. Tegen 7 uur was de batterij denk ik leeg want toen werd het weer stil. Later blijkt dat Yanks dit was geweest die naar een preek lag te luisteren. Sorry,sorry en nog eens sorry. Het ontbijt laat ook even op zich wachten maar om een uur of 9 rijden we dan toch richting Kololi. Dit kamp was niet echt leuk. Het is nog een stukje stoffige, zanderige weg waar we een vrachtwagen op z'n kant zien liggen. Net gebeurd en geen gewonden zo te zien. Nog verschillende stops voor het kijken naar de vogels en ook zien we nog een keer de grond neushoornvogel. De vogels zijn ongeveer een meter groot. Het is ongeveer 3 uur in de middag als we weer in Kololi aankomen. De mannen betaald en daarna douchen en nog even relaxen bij het zwembad. We willen bij Scala gaan eten maar daar hebben ze buffet en daar hebben we geen zin in. We proberen de Paerl of India  en het is echt heerlijk. Er komt een klein orkestje langs die wat speelt en na de nodige dalassi's trekken ze weer verder. Tonnetje rond weer richting appartement.

Vandaag 23/1 gaan we wat later van start. Na ontbijt lopen we een rondje door de straten achter het appartementen complex. Hier staan grote luxe huizen en hoe verder we komen hoe armoediger het wordt. Ook hier een centrale watertap, waar men water haalt en de was doet. De doorgaande wegen zijn geasfalteerd maar verder is het allemaal zandpad. Ben benieuwd hoe het hier in de regentijd is. Blub, blub en blub waarschijnlijk en kom je er met een gewone auto niet meer doorheen. We komen uit bij het gebied rond SeneGambia Hotel waar ook de toeristenmarkt is. Hier nog wat rondgekeken naar stofjes voor de kussens in de camper en we zien ook nog iets wat we leuk vinden. Er is alleen maar 2 yard en dat is niet genoeg. De dame zegt dat ze het in Serekund markt kan krijgen en krijgt een voorschot mee om de stof de kopen. Vanavond kunnen we het ophalen.  Wat drinken en eten en dan slenteren we weer richting appartement. Onderweg nog wat inkopen gedaan voor de Ebrima en Yanks die we om 4 uur treffen in de birdwatching offiece in Kotu. We praten nog wat over de trip en over de muziek die we hebben gehoord maar waar we nog geen cd van hebben gevonden. Die gaat Yanks voor ons halen in Serekunde. Het zijn heel aardige mannen. 
s'Avonds kijken we of de madam de stof heeft gevonden maar helaas, ze had iets heel anders meegenomen maar vindt zelf dat dit toch bijna hetzelfde is en er wel bij past......Geld weer terug, de 2 yards koop ik wel en we zoeken verder.Als we bij de madam van nr 13 komen (alle winkeltjes hebben een nummer) zegt ze dat ze in haar andere winkel nog wel stof heeft. Heb nog minstens 10 yards nodig, dus erg benieuwd of dit gaat lukken. Morgen om 11 uur zullen we het weten. Daarna na restaurant Scala waar het eten weer voortreffelijk is. Nog even met Lamin gepraat die ons treft als we weer thuiskomen en wil weten hoe onze trip was. Leuk.

Dinsdag 24/1 Onze laatste vakantiedag. Nog een rondje gelopen waarbij weer uit komen op de soevenirmarkt. Als we bij de madam komen heeft ze de hoeveelheid stof maar in verschillende stukken. Maar dat is denk ik geen probleem. (350 dalassi voor 6 yards). Kijken nog wat rond, struinen nog wat door de tuin van het Karaiba Hotel op zoek naar vogeltjes en nemen een kijkje in hun soevenier winkeltje waar ze ook leuk spul verkopen. Verder over het strand waar men nog steeds sap en fruit in de aanbieding heeft. Nog langs wat akkertjes waar ze demoda (pinda's) verbouwen op zoek naar vogeltjes maar het is al te warm voor beestjes die zijn allemaal in de rust.
s'Middags lopen we nog wat langs de Kotu stroom met hier en daar een poel, maar de poelen zijn al opgedroogd  en de vogels verdwenen. Halen bij Yanks de cd op nemen afscheid van de mannen en lopen nog wat rond in Kotu. Ook hier is een soevenir markt waar we nog 4 yard vinden van de stof. Drinken wat bij Domino op het strand en gaan via de golfbaan (waar we eerst een lastig mannetje moeten afschudden) terug naar de weg waar we een taxi naar Riyan nemen. Nog een laatste maaltijd bij Henry's. Als we hier weggaan komt Lamin te voorschijn om afscheid te nemen. En dan is het tijd om de spullen maar in te pakken.

Vandaag 25/1 moeten we afscheid nemen van The Gambia, nog een ontbijt in ons appartementje en dan worden we om 11 uur opgehaald door de bus die ons weer naar het vliegveld zal brengen. De bus zit vol met Nederlanders, de een nog bruiner dan de andere. Het inchecken gaat als een speer hier, geheel onafrikaans zal ik maar zeggen. Geen gedoe, niets.  Voor we het weten zitten we buiten op het terras aan de cola en wachten we tot we in het vliegtuig kunnen. We stijgen een half uur eerder op en zijn dus s'avonds om half 10 op Schiphol. Halen de koffers op en gaan op zoek naar de auto. Het is half 1 als we thuiskomen in Suwald na een heel leuke vakantie in het land  The Gambia.

 

 

 

__
Or Local cafe was christened Coffees The names would Raspberry Ketone Raspberry Ketone supplement